Κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, μπορεί να υπάρξουν ανεπαίσθητες αλλαγές στο πώς αισθάνεται μια μέλλουσα μαμά. Θα μπορούσε να αισθάνεται ξαφνικά πιο κουρασμένη, να αισθάνεται ναυτία αλλά και μειωμένη όρεξη. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά, μιας και τα επίπεδα των ορμονών αυξάνονται σημαντικά, ειδικά κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης.

Που οφείλεται η απώλεια όρεξης στην αρχή της εγκυμοσύνης;

Ωστόσο, ενώ κάτι σαν την μείωση της όρεξης μπορεί να είναι φυσιολογικό, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να το παρακολουθείτε και να το ελέγχετε. Αν δεν τρώτε, ειδικά κατά τους μήνες της εγκυμοσύνης, το σώμα θα χρησιμοποιήσει όλα τα αποθέματα ενέργειάς του για να βεβαιωθεί ότι το αγέννητο παιδί φροντίζεται διατροφικά.

Αυτό σημαίνει ότι η μητέρα θα υποφέρει εάν η έλλειψη θερμίδων συνεχίζεται για πολύ καιρό, οδηγώντας τελικά σε υποσιτισμό και πλήθος παρενεργειών. Μερικές πιθανές αιτίες για την απώλεια της όρεξης κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, περιλαμβάνουν:

1. Πρωινή αδιαθεσία

Το να αισθάνεστε ναυτία και ίσως ακόμη και εμετό σε οποιαδήποτε δεδομένη ώρα της ημέρας αρκεί για να χάσετε την όρεξη νωρίς στην εγκυμοσύνη. Ενώ οι ορμόνες λεπτίνη και hCG βοηθούν το σώμα να προσαρμοστεί στην εγκυμοσύνη, το μειονέκτημα είναι ότι μπορεί να επιδράσουν αρνητικά στην όρεξή σας.

Εάν η πρωινή αδιαθεσία συνοδεύεται από απώλεια όρεξης για πολύ καιρό, θα ήταν καλό να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

2. Αύξηση πρόσληψης σιδήρου

Πολλές γυναίκες περιλαμβάνουν σίδηρο στις προγεννητικές βιταμίνες τους για να αυξήσουν τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα. Ο επιπλέον σίδηρος βοηθά επίσης στην ανάπτυξη του πλακούντα και του μωρού που μεγαλώνει.

Ωστόσο, για ορισμένους, η λήψη επιπλέον σιδήρου μπορεί επίσης να προκαλέσει απώλεια όρεξης. Αυτό προκαλείται από το σίδηρο που επιβραδύνει την πέψη ή και προκαλεί δυσκοιλιότητα, η οποία μπορεί να σταματήσει την όρεξη.

3. Αυξημένη όσφρηση

Μια αυξημένη όσφρηση είναι πολύ συχνή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, ενώ μπορεί να είναι κοινό, μπορεί επίσης να είναι η αιτία της απώλειας όρεξης. Αυτό είναι αποτέλεσμα της υπερευαισθησίας του οσφρητικού συστήματος που κάνει ορισμένα τρόφιμα να μην μυρίζουν τόσο.. καλά, προκαλώντας ακόμα και πρωινή αδιαθεσία στην έγκυο.

Ως εκ τούτου, οι έγκυες γυναίκες θα ήταν καλύτερο να εκφράσουν στους συντρόφους τους ποια τρόφιμα προκαλούν τα προβλήματά της, έτσι ώστε να μην βρίσκονται κοντά τους και μειωθεί το πρόβλημα.