Ακόμη κι αν η βασική σας σκέψη είναι η διαδικασία της γέννας και το γεγονός ότι θα κρατήσετε το μωρό σας στην αγκαλιά σας για πρώτη φορά, υπάρχουν ορισμένα πράγματα θα πρέπει να γίνουν πριν τον τοκετό. Όσο και αν σας πιέσουν τώρα, πιστέψτε μας, είναι πολύ πιο εύκολο να τακτοποιηθούν χωρίς ένα νεογέννητο στο σπίτι. Άλλωστε, υπάρχει και ο σύντροφός σας, οι φίλοι ή η οικογένειά σας. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να τα κάνετε όλα μόνη σας!

Ποια πράγματα πρέπει να γίνουν πριν τον τοκετό

 

*Γράψτε μία λίστα

 

Είναι σημαντικό να έχετε μια λίστα με όλα όσα πρέπει να κάνετε, ώστε να παραμείνετε οργανωμένοι. Μπορείτε να τα καταγράψετε ανά κατηγορία – τι θέλετε να αλλάξετε στο σπίτι, τι πρέπει να αγοράσετε, οικονομικά θέματα κ.λπ. – και να τα αναφέρετε κατά σειρά σπουδαιότητας. Με αυτόν τον τρόπο, εάν τα πράγματα στο κάτω μέρος κάθε ενότητας της λίστας δεν έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τη στιγμή της άφιξης του μωρού, θα είστε πιο χαλαροί γνωρίζοντας ότι τα πιο σημαντικά πράγματα έχουν τακτοποιηθεί.

*Επιλέξτε παιδίατρο

 

Πάρτε συστάσεις από φίλους ή συγγενείς με παιδιά. Αναζητήστε κριτικές στο διαδίκτυο – και δώστε σημασία τόσο στο περιεχόμενο όσο και στον αριθμό τους. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να κάνετε όλη αυτή τη διαδικασία με ένα νεογέννητο που έχει διαρκώς ανάγκη από φροντίδα.

*Βάλτε πλυντήρια

 

Κόψτε τις ετικέτες από τα βρεφικά ρουχαλάκια και πλύνετέ τα όλα με απορρυπαντικό κατάλληλο για το ευαίσθητο δερματάκι του. Σιδερώστε τα, διπλώστε τα και βάλτε τα στη θέση τους. Ίσως σας φαίνεται υπερβολικό να το κάνετε με όλα, αλλά δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο γρήγορα θα λερωθούν! Κάντε το ίδιο και με τα δικά σας ρούχα – κυρίως με τα πιο άνετα.

*Καθαρίστε τα χαλιά

 

Πιστεύετε ότι η μέρα που θα μπουσουλήσει για πρώτη φορά αργεί πολύ, όμως η κινητικότητα των μωρών αναπτύσσεται εν ριπή οφθαλμού. Γι’ αυτό, μην περιμένετε μέχρι το καθαριστήριο να μεταβληθεί σε επείγουσα ανάγκη. Φυσικά, δεδομένης της κατάστασής σας, το καθάρισμα των χαλιών δεν είναι μια δουλειά που θα πρέπει να αναλάβετε εσείς. Για να μην τα ξαναλερώσετε μέχρι το μικρούλι σας να αρχίσει να κυκλοφορεί ελεύθερο στο σαλόνι, απαγορεύστε τα παπούτσια εντός του σπιτιού από τώρα.

*Λειτουργήστε στρατηγικά

 

Τοποθετήστε τις πάνες, τα μαντηλάκια, τις λοσιόν και την κρέμα για τα συγκάματα δίπλα στην αλλαξιέρα. Κοντά τους, αλλά και σε κάθε βρώμικο σημείο του σπιτιού, αφήστε αντισηπτικό χεριών και αντιβακτηριακά μαντηλάκια. Σκορπίστε υγιεινά σνακ, όπως για παράδειγμα ξηρούς καρπούς, σε διάφορα σημεία του σπιτιού όπου θα περνάτε χρόνο με το μωρό. Αφήστε βιβλία κοντά στο κρεβάτι, τον καναπέ, την αγαπημένη σας πολυθρόνα ή όποιο άλλο σημείο πιστεύετε πως θα σας βολέψει για τον θηλασμό.