Οι ερευνητές άρχισαν να έχουν περιέργεια για το πώς ανταποκρίνονται τα έμβρυα όταν παρατήρησαν ότι αμέσως μετά τη γέννηση, τα μωρά δείχνουν προτίμηση στη φωνή της μητέρας τους. Πλέον γνωρίζουμε ότι τα μωρά αρχίζουν να μαθαίνουν και να ανταποκρίνονται στον κόσμο ενώ βρίσκονται ακόμη στην κοιλιά της μαμάς τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα μωρά αρχίζουν να ανταποκρίνονται πολύ νωρίτερα από ό, τι θα περίμενε κανείς.

Μια μελέτη, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι το νωρίτερο που ένα μωρό ανταποκρίνεται στον ήχο στη μήτρα είναι στις 16 εβδομάδες, δηλαδή πριν τα αυτιά του αναπτυχθούν ακόμη πλήρως. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι όταν οι μαμάδες μιλούσαν στο μωρό και άγγιζαν την κοιλιά τους, το έμβρυο κλωτσούσε και κινούταν περισσότερο.

Τα μωρά αντιδρούν σε εξωτερικά ερεθίσματα, όπως σε ήχους, στις κινήσεις της μητέρας, το φως και την πίεση στην κοιλιά της μαμάς.

Τα μωρά στη μήτρα μπορούν να τρομάξουν, να κινηθούν και γενικά να αντιδράσουν. Αλλά φαίνεται ότι θα ήταν δύσκολο να πει κανείς με σιγουριά εάν ένα μωρό κλαίει πραγματικά μέσα στη μήτρα λόγω του αμνιακού υγρού.

Κλαίνε τα μωρά μέσα στη μήτρα;

 

Η σύντομη απάντηση είναι ότι ναι, τα μωρά κλαίνε μέσα στη μήτρα. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι σε ποιο βαθμό, γιατί προφανώς, το κλάμα δεν είναι το ίδιο μέσα στη μήτρα για το μωρό. Ένα μωρό που κλαίει στη μήτρα μπορεί να φαίνεται λίγο διαφορετικό από ένα μωρό που κλαίει έξω από τη μήτρα, για παράδειγμα.

Σχετική μελέτη εντόπισε ότι ένα μωρό έχει 5 συνολικές καταστάσεις:

 

  1. Ξύπνιο
  2. Ενεργό
  3. Κλαίει
  4. Ήσυχο ενώ κοιμάται
  5. Ήσυχο ενώ δεν κοιμάται

 

Από αυτές τις πέντε καταστάσεις, μόνο οι πρώτες τέσσερις εκτιμάται ότι υπήρχαν και μέσα στη μήτρα.

Η μελέτη αυτή ήταν πρωτοποριακή επειδή παρείχε τις πρώτες αποδείξεις ότι ένα μωρό «κλαίει» στη μήτρα. Άλλαξε επίσης τον τρόπο με τον οποίο οι ερευνητές αντιλαμβάνονται τη συμπεριφορά του εμβρύου, τη δραστηριότητά του και την ανάπτυξή του.

Πότε αρχίζουν τα μωρά να κλαίνε;

 

Οι ειδικοί γνωρίζουν ότι τα μωρά αναπτύσσουν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις που χρειάζονται για να κλαίνε μέχρι τις 20 πρώτες εβδομάδες κύησης.  Ωστόσο, επειδή τα μωρά γεννιούνται συχνά πρόωρα, ήδη από τις 24 εβδομάδες μπορούν να παράγουν ήχους κλάματος και να ανταποκριθούν στον θόρυβο του περιβάλλοντός τους.