Μπορεί να έχετε μάθει τα περισσότερα για την εγκυμοσύνη σας, όμως πιθανότατα κανείς δεν σας προειδοποίησε για όλες τις ανεπιθύμητες συμβουλές που πρόκειται να λάβετε. Από τα μέλη της οικογένειάς σας, μέχρι τους συναδέρφους σας και τους τελείως αγνώστους, όλοι φαίνεται πως νιώθουν την ανάγκη να μοιραστούν με εσάς τη γνώμη τους. Και ενώ κάποιες συμβουλές μπορεί να σας φανούν χρήσιμες, μερικές φορές μπορεί να νιώθετε άβολα ή ακόμη και να εκνευρίζεστε.

Ορίστε λοιπόν μερικοί τρόποι να βάλετε τα όριά σας και να αντιμετωπίσετε τις ανεπιθύμητες συμβουλές.

Όταν οι συμβουλές προέρχονται από κάποιον άγνωστο

 

-Κρατήστε την επικοινωνία σύντομη

Είτε απαντάτε σε μια ερώτηση είτε αντιμετωπίζετε ένα ακατάλληλο σχόλιο, προσπαθήστε να μη στείλετε το μήνυμα ότι είστε ανοιχτή σε συζήτηση. Ένα απλό «ναι» ή «όχι» είναι μια χαρά. Μπορείτε να πείτε «Ευχαριστώ για τη συμβουλή!» ή «Θα το θυμάμαι!» (ακόμη κι αν δεν το κάνετε). Φυσικά μπορείτε και να μην πείτε τίποτα κουνώντας απλά το κεφάλι σας ή χαμογελώντας.

-Αγνοήστε τη συμβουλή

Έχετε το δικαίωμα να μην συμμετέχετε καθόλου. Μπορείτε να απομακρυνθείτε τελείως, παρακάμπτοντας την προσπάθεια να φανείτε ευχάριστη. Εάν δεν έχετε ξεκινήσει μια συνομιλία με αυτό το άτομο, δεν οφείλετε να απαντήσετε στο ακατάλληλο σχόλιό του.

-Αλλάξτε θέμα

Μπορείτε να αλλάξετε το θέμα, ελπίζοντας ότι… θα πιάσουν το νόημα ή μπορείτε να επισημάνετε ότι δεν αισθάνεστε άνετα να απαντήσετε. Ένα απλό «Δεν μου αρέσει αυτή η ερώτηση» ή «Δεν αισθάνομαι άνετα να το συζητήσω μαζί σας», λειτουργεί καλά.

Όταν οι συμβουλές προέρχονται από κάποιον που γνωρίζετε

 

-Να είστε ειλικρινής

Ενημερώστε το άλλο άτομο πώς σας κάνουν να αισθάνεστε τα σχόλια ή οι ερωτήσεις του: «Δεν μου αρέσει να μιλάω για το βάρος μου, μπορούμε να το κρατήσουμε εκτός συζήτησης;». Μερικές φορές οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ότι ένα θέμα που δεν έχουν οι ίδιοι πρόβλημα να συζητήσουν είναι άβολο για κάποιον άλλο. Έτσι, ίσως χρειαστεί να τους εξηγήσετε τη θέση σας αν θέλετε να καταλάβουν.

-Βάλτε όρια

Με τις ιδιαίτερες οικογενειακές ισορροπίες, ίσως χρειαστεί να εκφράσετε πρώτα το πρόβλημά σας καιστη συνέχεια να ενημερώσετε τους άλλους σχετικά με το τι θα συμβεί εάν δεν μπορούν να σεβαστούν τα συναισθήματά σας. Για παράδειγμα, εάν έχετε αποφασίσει να επιστρέψετε στη δουλειά μετά την άδεια μητρότητας και η πεθερά σας επικρίνει συνεχώς αυτή σας την επιλογή, πείτε της ότι δεν είναι ένα θέμα για συζήτηση: θα θέλατε την υποστήριξή της, αλλά αν δεν μπορεί να σας τη δώσει τότε θα θέλατε να σταματήσει να το συζητάει μαζί σας. Εάν δεν μπορεί να το κάνει αυτό, θα βγείτε έξω από το δωμάτιο / θα κλείσετε το τηλέφωνο / θα βάλετε σε σίγαση τα μηνύματά της / θα κάνετε ό, τι χρειάζεται για να αποφύγετε τη συνομιλία μαζί της.

-Αλλάξτε προσέγγιση

Μερικές φορές οι άνθρωποι θέλουν απλώς να βοηθήσουν αλλά δεν έχουν ιδέα πώς. Εάν η καλοπροαίρετη φίλη σας συνεχίζει να σας δίνει τη γνώμη της σχετικά με τον ύπνο του μωρού σας, ζητήστε να σας βοηθήσει να διαλέξετε κούνια. Έτσι, θα νιώσει ότι σας βοήθησε να προετοιμαστείτε για τον ύπνο του μωρού σας και, παράλληλα, θα λάβετε έμπρακτη βοήθεια.