Οι μαμάδες μεγαλώνουν μέσα τους επί εννιά μήνες τα μωράκια τους και έτσι αναπτύσσουν από νωρίς μια πολύ δυνατή σχέση μαζί τους. Μάλιστα, ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ένας από τους λόγους που το μωρό δένεται άμεσα με τη μαμά του είναι επειδή περνά εννέα μήνες ακούγοντας τη φωνή της και έτσι εξοικειώνεται μαζί της από τη γέννησή του.

Ένας μπαμπάς από την άλλη μπορεί να ζηλέψει αυτήν την άμεση οικειότητα, αλλά αυτή η ζήλια δεν είναι απαραίτητη. Υπάρχουν ορισμένοι τρόποι να δεθεί και ο μπαμπάς με το αγέννητο μωράκι του.

Πώς θα δεθεί ο μπαμπάς με το αγέννητο μωρό

 

*Μιλώντας στο μωρό

Αν και παλαιότερα  επικρατούσε η άποψη ότι η ζωή μέσα στην κοιλιά είναι άνευ σημασίας, πλέον γνωρίζουμε ότι το έμβρυο μπορεί και αντιλαμβάνεται ήχους. Επομένως, ο μπαμπάς έχει τη δυνατότητα να δεθεί με το αγέννητο μωράκι του, αφιερώνοντας λίγο χρόνο κάθε ημέρα για να μιλάει στο μωρό ενώ βρίσκεται στη μήτρα. Έτσι, όχι μόνο ενισχύει τον δεσμό παιδιού-πατέρα, αλλά βοηθάει επίσης τον μπαμπά να νιώθει ότι ασχολείται περισσότερο με το μωρό.

Μπορεί να σας φαίνεται σαν μια ανόητη ή μονόπλευρη συνομιλία, αλλά η ομιλία στο μωρό ενώ βρίσκεται ακόμα στη μήτρα φαίνεται ότι βοηθά και στην ανάπτυξή του βρέφους. Συγκεκριμένα, όταν μιλάτε στο μωρό σας χτίζετε τα θεμέλια για την κοινωνική και συναισθηματική του ανάπτυξη, καθώς και για τις γλωσσικές δεξιότητες και τη μνήμη του. Άλλωστε, είναι πολύ εύκολο να το κάνετε.

Αρχικά, έχετε κατά νου ότι θα πρέπει να πλησιάσετε πολύ την κοιλιά της συντρόφου σας για να ακουστείτε, οπότε βεβαιωθείτε ότι έχει καθίσει σε άνετη θέση. Εάν δεν βρίσκετε κάτι να πείτε, μπορείτε να του διαβάσετε κάτι. Ένα άρθρο εφημερίδας ή περιοδικού λειτουργεί μια χαρά, αλλά αν θέλετε, γιατί να μην δοκιμάσετε ένα αγαπημένο σας παιδικό βιβλίο, ένα παιδικό ποίημα ή ένα παιδικό τραγούδι; Έτσι θα προετοιμαστείτε και για τον ρόλο του μπαμπά.

Αν πάλι είστε λάτρης των μουσικών οργάνων, μπορείτε να παίξετε μουσική στο μωρό σας, επιλέγοντας τα αγαπημένα σας τραγούδια. Ίσως νιώθετε περίεργα στην αρχή, αλλά υποσχόμαστε ότι θα το συνηθίσετε. Μάλιστα, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα μωρά προτιμούν την ήρεμη, κλασική μουσική, οπότε γιατί να μη δοκιμάσετε λίγο Μότσαρτ;

*Διαβάζοντας σχετικά βιβλία

Τα βιβλία εγκυμοσύνης μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τι συμβαίνει στο σώμα της συζύγου σας και στην ανάπτυξη του μωρού και να σας προετοιμάσουν για τον ερχομό του νέου μέλους της οικογένειας.

*Συνοδεύοντας τη μαμά στον γιατρό

Το να βλέπετε το μωρό σας σε έναν υπέρηχο μπορεί να σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε το γεγονός ότι θα γίνετε μπαμπάς και σε κάθε περίπτωση είναι μια μοναδική εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε. Ίσως μάλιστα να μπορέσετε να δείτε το μωρό να κινείται ή ακόμη και να πιπιλάει τον αντίχειρά του.

*Προετοιμάζοντας το βρεφικό δωμάτιο

Μπορείτε να συζητήσετε με τη σύντροφό σας πώς φαντάζεστε το βρεφικό δωμάτιο και να αναλάβετε δράση ώστε να το κάνετε πραγματικότητα. Έτσι, θα δεθείτε με το αγέννητο μωρό σας και παράλληλα θα βοηθήσετε έμπρακτα τη σύντροφό σας.

*Κάνοντας όνειρα για το μέλλον

Ένας άλλος τρόπος να δεθείτε με το αγέννητο μωρό σας είναι με το να σκεφτείτε πώς θα είναι όταν το παιδί μεγαλώσει και τα πράγματα που θα μπορείτε να κάνετε μαζί. Για παράδειγμα, μπορείτε να αγοράσετε ένα βιβλίο που σας άρεσε όταν ήσαστε ο ίδιος παιδί ή ένα παιχνίδι με το οποίο θα παίζετε μαζί στο μέλλον.