Σε όλα τα πράγματα, η πρώτη φορά είναι πάντα η πιο τρομαχτική. Σίγουρα, και κατά τη δεύτερη εγκυμοσύνη σας θα έχετε άγχος για την ομαλή ανάπτυξη του μωρού σας και τον τοκετό, όμως λόγω της εμπειρίας θα είστε λίγο-πολύ προετοιμασμένη για το τι να περιμένετε. Θυμηθείτε πόσο άγχος είχατε τις πρώτες ημέρες με το νεογέννητο στο σπίτι! Τώρα είστε ήδη μανούλα και ξέρετε τόσα παραπάνω για τα παιδιά που θα σας φανούν όλα πιο εύκολα.

Ωστόσο, η δεύτερη εγκυμοσύνη σας αναπόφευκτα θα έχει σημαντικές διαφορές από την πρώτη. Ας δούμε λοιπόν ποιες μπορεί να είναι αυτές.

*Δεν μπορείτε να προβλέψετε την αντίδραση του πρώτου σας παιδιού

Όσο κι αν προετοιμάσετε το πρώτο παιδί για τον ερχομό του νέου μέλους της οικογένειας, δεν μπορείτε να προβλέψετε ποια θα είναι η αντίδρασή του όταν το νεογέννητο έρθει στο σπίτι σας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όποια κι αν είναι η αρχική του αντίδραση σταδιακά θα αγαπήσει βαθιά το αδερφάκι του και θα απολαμβάνει τον νέο του ρόλο.

*Μπορεί να νιώθετε μεγαλύτερη κούραση

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης εγκυμοσύνης σας θα έχετε και ένα μικρό παιδί να κυνηγάτε, ωστόσο αυτή δεν είναι η μόνη αιτία για την αυξημένη σας κούραση. Οι γυναίκες στη δεύτερη εγκυμοσύνη τους είναι πιο πιθανό να ξεχνούν να παίρνουν τα συμπληρώματα που τους έχει προτείνει ο γυναικολόγος τους, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται τα επίπεδα ενέργειάς τους.

* Η δεύτερη εγκυμοσύνη σας θα αρχίσει να φαίνεται νωρίτερα

Επειδή η μήτρα σας δεν συρρικνώνεται πλήρως στο αρχικό της μέγεθος μετά την εγκυμοσύνη, το σώμα σας είναι προετοιμασμένο. Οι μύες σας έχουν τεντωθεί και έτσι η εγκυμοσύνη σας θα εμφανιστεί νωρίτερα. Φροντίστε, λοιπόν, να βγάλετε τα ρούχα εγκυμοσύνης από την ντουλάπα νωρίτερα.

*Θα νιώσετε νωρίτερα τις κινήσεις του μωρού

Την πρώτη φορά που είστε έγκυος, μπορεί να πιστεύετε ότι οι κινήσεις που νιώθετε είναι αέρια, αλλά τη δεύτερη φορά, θα μπορείτε με βεβαιότητα να αναγνωρίσετε ότι τα φτερουγίσματα αυτά είναι η κίνηση του εμβρύου.

*Ίσως έχετε περισσότερους πόνους

Το σώμα αρχίζει πολύ γρήγορα να χαλαρώνει τις αρθρώσεις του, οδηγώντας σε περισσότερους πόνους στο σώμα συγκριτικά με την πρώτη εγκυμοσύνη. Το μωρό μπορεί επίσης να είναι χαμηλότερα στην κοιλιά, λόγω προηγούμενου τεντώματος των μυών, κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει πόνο στην πλάτη. Σε κάθε περίπτωση, για όποια ενόχληση ή πόνο έχετε, απευθυνθείτε στον γιατρό σας.

*Ο τοκετός θα είναι πιο σύντομος

Η μήτρα και ο τράχηλος έχουν περάσει ξανά αυτή τη διαδικασία, επομένως όλες οι φάσεις του τοκετού, μέχρι την εμφάνιση του μωρού, είναι συντομότερες τη δεύτερη φορά.