Αν κατά τη διάρκεια της κύησης η μέση σας πονάει και σας ενοχλεί συνεχώς δεν είστε η μόνη. Σχετικές έρευνες δείχνουν ότι το 50 έως το 70 τοις εκατό των εγκύων γυναικών βιώνουν πόνο στην πλάτη και τη μέση.

Ο πόνος στην πλάτη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε στάδιο της κύησης, ωστόσο συνήθως προκύπτει κατά το 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, όταν δηλαδή το μωρό μεγαλώνει περισσότερο.

Γιατί πονάει η μέση μου στην εγκυμοσύνη;

 

Συνήθως πρόκειται για απλή φυσική: όσο μεγαλώνει το μωρό στη μήτρα, το κέντρο βάρους σας αλλάζει, γεγονός που μπορεί να κάνει την καμπύλη της σπονδυλικής σας στήλης πιο έντονη, με αποτέλεσμα να ασκείται μεγαλύτερη πίεση στη μέση σας. Επιπλέον, το επιπλέον βάρος κάνει τους μυς σας να δουλεύουν πιο σκληρά, έτσι η μέση σας είναι πιθανό να κουραστεί προς το τέλος της εγκυμοσύνης, ειδικά τη νύχτα.

Τι μπορώ να κάνω;

 

Εάν η ενόχληση είναι ήπια, ενημερώστε τον γυναικολόγο σας στην επόμενη επίσκεψή σας, αφού μπορεί να σας πει μερικούς καλούς τρόπους για να ανακουφίσετε τον πόνο. Εάν η ενόχληση είναι έντονη, εμφανίστηκε ξαφνικά ή συνοδεύεται από «ρυθμικούς» πόνους που θυμίζουν κράμπες, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι συσπάσεις, οπότε επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας.

Ο πόνος στη μέση μπορεί να διαταράξει την καθημερινότητά σας ή να υποβαθμίσει την ποιότητα του ύπνου σας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να διαχειριστείτε την ενόχληση.

  • Μη φοράτε ψηλοτάκουνα παπούτσια (δεν είναι τόσο άνετα με τα πρησμένα πόδια σας, ούτως ή άλλως)
  • Αν ο γιατρός σας σάς το επιτρέπει, βεβαιωθείτε ότι γυμνάζεστε επαρκώς, με μια ήπια μορφή γυμναστικής
  • Όταν αρχίσει να μεγαλώνει η κοιλιά σας, μην ξεχνάτε τη σημασία της άσκησης (μερικά μαθήματα προγεννητικής γιόγκα ή το περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσουν)
  • Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα οσφυϊκό μαξιλάρι στήριξης αν κάθεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο γραφείο ή στο αυτοκίνητό σας
  • Τη νύχτα δοκιμάστε να κοιμηθείτε στο πλάι, τοποθετώντας ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατά σας
  • Ζητήστε από τον σύντροφό σας να σας τρίψει απαλά στην πλάτη

 

*Όποια απορία έχετε σχετικά με την εγκυμοσύνη σας ή την ανάπτυξη του εμβρύου, απευθυνθείτε στον γιατρό σας, ο οποίος είναι σε θέση να σας δώσει εξατομικευμένες συμβουλές και να κρίνει τη σοβαρότητα της κατάστασής σας