Το έμβρυο κινείται πολύ προτού το νιώσετε εσείς. Ο γυναικολόγος σας μπορεί να εντοπίσει αυθόρμητες κινήσεις του εμβρύου, όπως τεντώματα ή κουνήματα, περίπου στις 8 εβδομάδες κύησης. Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι το κεντρικό νευρικό σύστημα του μωρού σας αναπτύσσεται φυσιολογικά. Ωστόσο, το έμβρυο είναι ακόμη πολύ μικρό για να αισθανθείτε κάτι.

Στην πρώτη σας εγκυμοσύνη, μπορεί να νιώσετε τις κινήσεις του μωρού από τις 18 έως τις 22 εβδομάδες κύησης. Ωστόσο, αυτός δεν είναι ένας στάνταρ κανόνας. Για παράδειγμα, μπορεί να νιώσετε το μωρό σας να κινείται στις 16 εβδομάδες, μια αίσθηση που μπορεί να θυμίζει φυσαλίδες αερίου.

Επίσης, το μέγεθος του μωρού σας και η θέση της μήτρας σας επηρεάζουν το πότε αισθάνεστε αυτές τις πρώτες κινήσεις. Θα αισθανθείτε κίνηση όταν η μήτρα σας είναι στο ίδιο επίπεδο με τον αφαλό σας και το μωρό είναι αρκετά μεγάλο, ζυγίζει δηλαδή περίπου μισό κιλό.

Αν έχετε ήδη γεννήσει ένα μωρό μπορεί να αισθάνεστε κινήσεις νωρίτερα, ακόμη και από τις 12 εβδομάδες κύησης. Αυτό συμβαίνει αφενός επειδή ξέρετε ήδη πώς είναι αυτή η αίσθηση, αφετέρου επειδή το κοιλιακό τοίχωμά σας χαλαρώνει νωρίτερα, επιτρέποντάς σας να αισθάνεστε τις κινήσεις νωρίτερα.

Σε κάθε περίπτωση, για όποια ανησυχία ή απορία έχετε σχετικά με την ανάπτυξη του μωρού σας, συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας.

Πότε θα νιώσει ο μπαμπάς τις κινήσεις του μωρού;

 

Ο σύντροφός σας, οι γονείς, τα αδέλφια και οι φίλοι σας συνήθως μπορούν να αισθάνονται τις κινήσεις του μωρού όταν είστε περίπου 24 έως 28 εβδομάδων έγκυος. Και πάλι όμως το αν οι άλλοι θα μπορούν να αισθανθούν ότι το μωρό κινείται, πραγματικά εξαρτάται από τη θέση του πλακούντα σας. Ένας πρόσθιος πλακούντας καθιστά πιο δύσκολο για την οικογένεια και τους φίλους να νιώσουν το μωρό να κινείται.

Τι μπορείτε να κάνετε ώστε να νιώσει ο μπαμπάς το μωρό να κινείται

 

Αν θέλετε να μοιραστείτε αυτό το χαρμόσυνο γεγονός με τον σύντροφό σας, έχετε κατά νου ότι είναι θέμα timing. Θα πρέπει να δώσετε σημασία όταν το μωρό είναι ιδιαίτερα δραστήριο. Πολλά έμβρυα κινούνται περισσότερο τα βράδια ή τη νύχτα, οπότε ίσως τότε είναι μια καλή στιγμή ο σύντροφός σας να περάσει λίγο χρόνο με το χέρι του στην κοιλίτσα σας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το μωρό μπορεί να αποκοιμηθεί με τις κινήσεις της καθημερινής σας ρουτίνας, γι’ αυτό όταν ξαπλώνετε το βράδυ, συχνά κινείται.

Ένα απαλό μασάζ, η μουσική ή η κατανάλωση παγωμένου νερού μπορεί να βοηθήσουν στο να ξυπνήσει το μωρό και να αρχίσει να κινείται. Ωστόσο, μην αποθαρρύνεστε εάν ο σύντροφός σας εξακολουθεί να χάνει τις κινήσεις του. Το να νιώσει αμέσως τις κινήσεις του μωρού δεν είναι εύκολο και χρειάζεται πολλή υπομονή. Αργά ή γρήγορα, οι κινήσεις του μωρού θα γίνουν αντιληπτές και το μωρό σας θα προσφέρει και στους δύο σας συγκινητικές στιγμές που θα θυμάστε μια ζωή.