Για την πορεία του κοροναϊού μετά και τις δύο μεταλλάξεις που έχουν παρατηρηθεί μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» η Καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής εταιρείας Χημειοθεραπείας, Ελένη Γιαμαρέλλου.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, η μικροδιασπορά που έχει σημειωθεί στα σχολεία πρέπει να εξεταστεί και να διευκρινιστεί αν πρόκειται για κάποια από τις μεταλλάξεις του κοροναϊού. Με βάση τα σημερινά και τα αυριανά κρούσματα, αλλά και την έκθεση των λοιμωξιολόγων θα αξιολογηθεί η κατάσταση και θα κριθεί η ανάγκη ή όχι περαιτέρω μέτρων. Ένα πιθανό lockdown, πάντως, δεν σημαίνει ότι θα συμπεριλάβει και τα σχολεία, σχολίασε.

Για το βρετανικό στέλεχος του ιού, επεσήμανε πως η πεποίθηση ότι αγαπάει περισσότερες τις μικρές ηλικίες ή ότι είναι πιο τοξικό, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ο αριθμός των παιδιών που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ είναι πάρα πολύ μικρός, γι’ αυτό και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση, πρέπει να φοράμε σωστά τη μάσκα, να τηρούμε τις αποστάσεις και να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί.

Για τα εμβόλια, υποστήριξε πως καλύπτουν στο 100% τόσο τη βρετανική μετάλλαξη όσο και εκείνη που προέρχεται από τη νότιο Αφρική και πως πρέπει να τα εμπιστευόμαστε.

«Τα εμβόλια και τα αντιβιοτικά είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε», είπε χαρακτηριστικά.