Ίσως έχετε ακούσει για την ξακουστή «λάμψη της εγκυμοσύνης», ξέρατε όμως ότι η εγκυμοσύνη μπορεί επίσης να κάνει το δέρμα σας ξηρό; Κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική και τα συμπτώματα που αντιμετωπίζει κάθε γυναίκα διαφέρουν ανάλογα με το πώς αντιδρά ο οργανισμός της στις ορμονικές αλλαγές. Έτσι, κάποιες γυναίκες μπορεί να βλέπουν το δέρμα τους πιο λαμπερό από ποτέ, ορισμένες να έρχονται αντιμέτωπες με την ακμή και άλλες να έχουν ξηρό δέρμα. Άλλωστε, περίπου το 90% των γυναικών εμφανίζει αλλαγές στο δέρμα του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Το δέρμα σας, ιδιαίτερα γύρω από την κοιλιά, μπορεί να αρχίσει να γίνεται ξηρό κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο κύησης. Καθώς η εγκυμοσύνη σας εξελίσσεται, το δέρμα σας μπορεί να γίνεται ξηρό στο πρόσωπο, τα χέρια, τον λαιμό, το στήθος και τους μηρούς.

Τι προκαλεί το ξηρό δέρμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Το μωράκι που μεγαλώνει μέσα σας φέρνει πολλές αλλαγές στο σώμα σας και μερικές από αυτές θα μπορούσαν να είναι υπεύθυνες για το ξηρό δέρμα σας.

  • Το σώμα σας χρειάζεται περισσότερα υγρά όταν είστε έγκυος για να βελτιώσει τον όγκο του αίματος και να κυκλοφορήσει το οξυγόνο. Η αφυδάτωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα μπορούσε να κάνει το δέρμα σας ξηρό.
  • Αλλαγές στη θερμοκρασία και τον καιρό, όπως το κρύο και ο αέρας, μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε ξηρότητα του δέρματος. Αυτό συμβαίνει συνήθως τον χειμώνα.
  • Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν τον επιδερμικό φραγμό που προστατεύει την επιφάνεια του δέρματός σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εξάτμιση του νερού από το σώμα, οδηγώντας σε ξηρότητα του δέρματος.
  • Ο υπερβολικά συχνός καθαρισμός ή το πλύσιμο του δέρματος με σκληρά καθαριστικά θα μπορούσε να αποδυναμώσει τον επιδερμικό φραγμό και να αφυδατώσει το δέρμα σας.
  • Το τέντωμα του δέρματος στην περιοχή της κοιλιάς σας θα μπορούσε επίσης να κάνει το δέρμα σας ξηρό και να οδηγήσει σε ξεφλούδισμα και φαγούρα.

Πώς να αντιμετωπίσετε το ξηρό δέρμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ορισμένα πράγματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε και να αντιμετωπίσετε το ξηρό δέρμα.

*Αποφύγετε το παγωμένο ή καυτό νερό στο δέρμα σας. Κάντε ντους με χλιαρό νερό και θα δείτε διαφορά.

*Φροντίστε να ενυδατώνεστε εκ των έσω, πίνοντας επαρκή ποσότητα υγρών σε καθημερινή βάση.

*Επιλέξτε πλούσιες ενυδατικές συνθέσεις για την ενυδάτωση του δέρματός σας. Για την περιοχή της κοιλιάς σας, προτιμήστε μια εξειδικευμένη ενυδατική σύνθεση που συμβάλλει στην πρόληψη των ραγάδων.

*Χρησιμοποιήστε ήπια καθαριστικά προϊόντα, που σέβονται το pH της επιδερμίδας σας.

*Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας υγιεινά τρόφιμα με καλά λιπαρά, όπως ελαιόλαδο, αβοκάντο και ξηρούς καρπούς.