Ο επαρκής και καλής ποιότητας ύπνος είναι πιο σημαντικός από ποτέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Ωστόσο, αυτήν την περίοδο μπορεί να δυσκολεύεστε να βολευτείτε και να κοιμηθείτε, ειδικά αν περιμένετε δίδυμα μωράκια. Ενώ όλοι πιστεύουν ότι θα μένετε άγρυπνη όταν τα μωράκια σας έρθουν στον κόσμο, στην πραγματικότητα η δυσκολία σας να ξεκουραστείτε μπορεί να εμφανιστεί ήδη από την εγκυμοσύνη σας. Ορίστε λοιπόν όσα μπορείτε να κάνετε ώστε να έχετε… όνειρα γλυκά.

Πώς θα κοιμάστε καλύτερα αν περιμένετε δίδυμα

*Κοιμηθείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας

Αν το βράδυ δεν καταφέρατε να κοιμηθείτε αρκετά, προσπαθήστε να ξεκουραστείτε το επόμενο μεσημέρι ώστε να ανακουφιστείτε από την κούραση. Ακόμη και ένας σύντομος υπνάκος για 20-30 λεπτά μπορεί να σας αναζωογονήσει. Ειδικά αυτήν την περίοδο που ίσως εργάζεστε από το σπίτι, θα μπορούσατε να διαμορφώσετε έτσι το ωράριό σας, ώστε να ξεκουράζεστε λίγη ώρα και να επιστρέφεστε στη συνέχεια στη δουλειά σας. Σε κάθε περίπτωση, μη νιώθετε την παραμικρή ενοχή για το γεγονός ότι χρειάζεστε έναν υπνάκο. Θυμηθείτε, ωστόσο, ότι οι ύπνοι κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν πρέπει να διαρκούν περισσότερο από 30 λεπτά, προκειμένου να μην επηρεάζουν τον νυχτερινό ύπνο σας.

*Δοκιμάστε ένα μαξιλάρι εγκυμοσύνης

Ένα μαξιλάρι εγκυμοσύνης μπορεί να στηρίξει το σώμα σας σε μια άνετη θέση και να μειώσει την πίεση στους μυς και τη σπονδυλική σας στήλη. Εναλλακτικά, μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό κανονικών μαξιλαριών κρεβατιού. Ορισμένες γυναίκες θεωρούν ότι αυτά προσφέρουν λίγο περισσότερη ευελιξία καθώς προχωρούν περισσότερο στην εγκυμοσύνη τους.

*Ξεκουραστείτε σε μια άνετη πολυθρόνα

Εάν δεν μπορείτε να νιώσετε άνετα στο κρεβάτι, σκεφτείτε μια άνετη πολυθρόνα. Ίσως διαπιστώσετε ότι σας βολεύει περισσότερο το να είστε σε μια πιο καθιστή θέση. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, όπως σπασμένα ελατήρια ή άβολα μαξιλάρια, που θα σας εμποδίσουν να κοιμηθείτε. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να καθίσετε και να σηκωθείτε από αυτή. Αυτό μπορεί να ακούγεται ανόητο, αλλά καθώς προχωράτε στην εγκυμοσύνη σας, θα είναι δυσκολότερο να σηκωθείτε.

*Επιλέξτε έξυπνα τι τρώτε και πίνετε

Αυτό που τρώτε και πίνετε μπορεί να είναι η ρίζα των προβλημάτων ύπνου σας. Φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας για να παραμείνετε ενυδατωμένη, αλλά περιορίστε την πρόσληψη υγρών το βράδυ για να αποφύγετε συχνές επισκέψεις στο μπάνιο. Επίσης, προσπαθήστε να μειώσετε τα πικάντικα ή αλμυρά τρόφιμα και να αποφύγετε εντελώς την καφεΐνη. Το ζεστό γάλα σάς ηρεμεί και σας δίνει μια έξτρα δόση ασβεστίου, οπότε το να το δοκιμάσετε δεν είναι μια κακή ιδέα.

*Χαλαρώστε

Εάν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, προσπαθήστε να βρείτε τρόπους για να χαλαρώσετε. Πολλές μανούλες έχουν διαπιστώσει ότι τα χλιαρά ντους, το ζεστό γάλα, η απαλή μουσική ή ακόμα και ένα καλό βιβλίο μπορούν να τις χαλαρώσουν πριν τον ύπνο. Παράλληλα, το περιβάλλον ύπνου σας θα πρέπει επίσης να ευνοεί τη χαλάρωση. Κάντε ό, τι μπορείτε για να χαμηλώσετε τον φωτισμό του δωματίου και τον θόρυβο. Θα πρέπει επίσης να κρατάτε τηλεοράσεις, υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα έξω από το υπνοδωμάτιο. Το μπλε φως από αυτές τις συσκευές εμποδίζει τον ύπνο και σας κρατά σε εγρήγορση. Εάν εξακολουθείτε να δυσκολεύεστε να χαλαρώσετε, ζητήστε τη βοήθεια του συντρόφου σας. Ένα μασάζ, ένα απαλό βούρτσισμα μαλλιών ή ένα τρίψιμο των ποδιών μπορεί να κάνει τη διαφορά.

*Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας

Μην υποφέρετε από συνεχόμενες νύχτες αϋπνίας χωρίς να ζητήσετε βοήθεια. Θυμηθείτε ότι ο γιατρός σας μιλά σε πολλές έγκυες γυναίκες και μπορεί να σας μεταφέρει κάποιο tip που δεν έχετε σκεφτεί. Επίσης, συζητήστε τους ακριβείς λόγους για την αϋπνία σας. Είναι σωματική δυσφορία, όπως καούρα ή κράμπες στα πόδια; Είναι στρες; Ο εντοπισμός της αιτίας θα βοηθήσει τον γιατρό σας να βρει την πιο αποτελεσματική λύση.