Διανύετε την 12 εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας και ξαφνικά νιώθετε ότι πρέπει να φάτε νάτσος. Πολλά νάτσος. Αλλά όσο περιμένετε το μεξικάνικο φαγητό σας, συνειδητοποιείτε ότι τίποτα δεν θα ταίριαζε καλύτερα με τα νάτσος από ένα μπολ με φράουλες και σαντιγί. Μην ξαφνιάζεστε: Οι λιγούρες της εγκυμοσύνης σας είναι επίσημα σε πλήρη εξέλιξη.

Τι προκαλεί λιγούρες στην εγκυμοσύνη;

Είναι συνηθισμένο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να λαχταράτε περίεργους συνδυασμούς φαγητών  ή πράγματα που δεν θέλατε ποτέ να φάτε.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychology, περίπου 50-90% των γυναικών έχουν κάποιο είδος ιδιαίτερης επιθυμίας για τρόφιμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Αλλά οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακριβώς τον λόγο που οι έγκυες γυναίκες έχουν την επιθυμία για συγκεκριμένες γεύσεις, υφές ή συνδυασμούς τροφών.

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι ευθύνεται η δραστική αλλαγή των ορμονών. Οι λιγούρες σας μπορεί επίσης να προκύπτουν επειδή το σώμα σας εργάζεται…υπερωρίες για να μεγαλώσει μια νέα ζωή μέσα σας. Ή μπορεί απλώς ορισμένες τροφές να σας φτιάχνουν τη διάθεση.

Πότε ξεκινούν οι λιγούρες;

Στις περισσότερες γυναίκες, οι λιγούρες ξεκινούν από το πρώτο τρίμηνο, κορυφώνονται κατά το δεύτερο τρίμηνο και μειώνονται στο τρίτο.

Οι ειδικοί λένε ότι λίγες λιγούρες συνεχίζονται μετά τον τοκετό, οπότε δεν θα συνεχίσετε να τρώτε τα ίδια παράξενα πράγματα για πάντα. Στην πραγματικότητα, πολλές γυναίκες έχουν μια λαχτάρα για μια ημέρα ή δύο, μια άλλη επιθυμία για άλλες μερικές ημέρες και ούτω καθεξής.

Γιατί ξαφνικά απεχθάνεστε ορισμένες τροφές;

Γιατί ενώ έχετε έντονη επιθυμία για ορισμένες τροφές, απεχθάνεστε μερικές άλλες; Μάλιστα, η λαχτάρα για συγκεκριμένες τροφές και η απέχθεια για άλλες, συνήθως ξεκινούν στην ίδια φάση της εγκυμοσύνης σας.

Ο λόγος που ξαφνικά απεχθάνεστε ορισμένα τρόφιμα, πιθανότατα σχετίζεται με την αλλαγή στην όσφρησή σας. Η υπεροσμία, δηλαδή η διαρκώς αυξημένη αίσθηση όσφρησης, είναι πολύ συχνή κατά την εγκυμοσύνη και συνήθως προκύπτει κατά το πρώτο τρίμηνο κύησης. Βέβαια, η ένταση αυτής της αλλαγής και η επίδρασή της δεν είναι ίδια σε όλες τις μέλλουσες μανούλες.

Αν δεν μπορείτε να ανεχτείτε τη μυρωδιά κάποιων τροφίμων, προσπαθήστε να τα αποφύγετε, ενώ αν είναι απαραίτητα για την υγεία σας, προτιμήστε να τα καταναλώσετε κρύα ώστε να μετριάζεται η ένταση της μυρωδιάς τους.