Κατά την διάρκεια των μηνών της εγκυμοσύνης η αύξηση του βάρους σας είναι αναπόφευκτη, αφού καθώς αυξάνονται τα κιλά σας αυξάνονται και τα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να λάβετε τόσο εσείς όσο και το μωρό που μεγαλώνει μέσα σας. Το γεγονός όμως, ότι τρώτε για… δύο δεν σημαίνει ότι πρέπει και να πάρετε υπερβολικό βάρος.

Πώς θα αποφύγετε το υπερβολικό βάρος

Το κλειδί για να μην πάρετε πολύ βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι να παρακολουθείτε τόσο την ζυγαριά όσο και τη διατροφή σας.

Κατά κανόνα, αντί να τρώτε περισσότερο, να εστιάζετε στην κατανάλωση θρεπτικών τροφίμων που είναι πλούσια σε υγιή λίπη όπως ξηροί καρποί, όσπρια, λιπαρά ψάρια και άπαχο κρέας, μαζί με πουλερικά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Επίσης, επιλέξτε πολλές πηγές φυτικών ινών, όπως φρέσκα λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως. Και προσπαθήστε να περιορίσετε την πρόσληψη «κενών» θερμίδων που βρίσκονται σε τηγανητά και ζαχαρώδη τρόφιμα.

Η κατανάλωση των σωστών τροφίμων θα σας δώσει ενέργεια και θα βοηθήσει να κρατήσετε την πρωινή αδιαθεσία υπό έλεγχο. Επιπλέον, μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή, τροφοδοτεί και το μικρό σας, ενισχύοντας με τον καλύτερο τρόπο την υγιή του ανάπτυξη.

Ποια είναι η πιο συχνή παγίδα;

Μια συχνή παγίδα που θα ήταν καλό να αποφύγετε είναι οι χυμοί. Μπορεί να φαίνονται «πιο υγιεινοί» από άλλα γλυκά ροφήματα αλλά είναι εύκολο να μην υπολογίσετε σωστά τις θερμίδες που προσλαμβάνετε, με αποτέλεσμα την απότομη αύξηση βάρους.

Είναι επίσης πολύ κοινό να έχετε έντονη επιθυμία για αλμυρά και υδατάνθρακες κατά το πρώτο τρίμηνο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τα καταναλώνετε με μέτρο προκειμένου να αποφύγετε την απότομη αύξηση του βάρους.

Στην περίπτωση που συνειδητοποιήσετε ότι παίρνετε περισσότερο βάρος από το αναμενόμενο, επικοινωνήστε με το γιατρό σας για να αναπροσαρμόσετε το σχέδιό σας για να μειώσετε την αύξηση βάρους της εγκυμοσύνης σας χωρίς να το σταματήσετε εντελώς.