Νομίζετε ότι πρέπει να διπλωθείτε σαν πρέτζελ για να επωφεληθείτε από τη γιόγκα; Σκεφτείτε ξανά. Η πεποίθηση ότι χρειάζεται να είστε καλοί στα ακροβατικά ή ευλύγιστοι προκειμένου να κάνετε γιόγκα είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους σχετικά με αυτή τη μορφή άσκησης. Δεν είναι όμως ο μόνος.

Διαδεδομένοι μύθοι για τη γιόγκα που δεν πρέπει να πιστεύετε

«Πρέπει να είσαι ευλύγιστος για να κάνεις γιόγκα»

Δεν χρειάζεται να είστε ευλύγιστοι για να κάνετε γιόγκα, αλλά εάν κάνετε τακτικά και για αρκετό καιρό, θα παρατηρήσετε μια σταδιακή βελτίωση της ευλυγισίας σας. Έτσι, μια στάση που μπορεί να σας φαινόταν αδύνατη αρχικά, θα καταλήξει να σας φαίνεται απλή. Επιπλέον, οι ενοχλήσεις και οι πόνοι που συνδέονται με την πολύωρη καθιστική στάση, θα μειώνονται και ως αποτέλεσμα η στάση του σώματός σας θα βελτιωθεί σημαντικά.

«Η γιόγκα δεν ενισχύει το αδυνάτισμα»

Προκειμένου να καταφέρετε να αδυνατίσετε πρέπει να προσλαμβάνετε λιγότερες θερμίδες από όσες καίτε και ένας αποτελεσματικός τρόπος να εξασφαλίσετε θερμιδικό έλλειμμα είναι η γυμναστική. Δεδομένου ότι πρόκειται για μια κατά κύριο λόγο στατική μέθοδο εκγύμνασης, η γιόγκα δεν αποτελεί την κορυφαία προπόνηση όσον αφορά στην απώλεια βάρους. Ωστόσο, κάθε είδος γυμναστικής είναι καλύτερο για την υγεία και το βάρος σας από το να κάθεστε στον καναπέ. Άλλωστε, η γιόγκα μπορεί να συμβάλλει στη διαχείριση του σωματικού σας βάρους, μειώνοντας το στρες και κατ’ επέκταση το νευρικό τσιμπολόγημα.

«Η γιόγκα έχει να κάνει μόνο με το stretching»

Με μια πρώτη ματιά, μπορεί να φαίνεται έτσι, αλλά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Με την καθοδήγηση ενός έμπειρου δασκάλου, η γιόγκα μπορεί να είναι απίστευτα χρήσιμη και θεραπευτική όσον αφορά στις μυϊκές ενοχλήσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αντικαθιστά την ιατρική περίθαλψη. Με τη βοήθεια της γιόγκα μπορείτε να βελτιώσετε την αντοχή σας, να αυξήσετε την ευλυγισία σας και να γίνετε πιο δυνατοί.

«Κάθε είδος γιόγκα είναι το ίδιο»

Δεν είναι όλα τα είδη γιόγκα ίδια. Επομένως, μην ξεκινήσετε από ένα μάθημα hot yoga αν είστε αρχάριοι. Αν ασχολείστε για πρώτη φορά με τη γιόγκα, προτιμήστε ένα χαλαρωτικό είδος, ώστε να δώσετε στο σώμα και το μυαλό σας την ευκαιρία να προσαρμοστούν. Αφού συνηθίσετε, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα πιο απαιτητικό είδος γιόγκα. Ή και όχι! Απλά πειραματιστείτε μέχρι να βρείτε το είδος που σας ταιριάζει καλύτερα. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι το σημαντικό είναι να απολαμβάνετε τα μαθήματά σας.

«Η γιόγκα είναι ένα ακόμη είδος γυμναστικής»

Η γιόγκα δεν αποτελεί απλώς μια σειρά ασκήσεων κατά τις οποίες μαθαίνετε να στρίβετε το σώμα σας σε περίεργες στάσεις. Είναι επίσης γνωστό ότι προσφέρει αξιοσημείωτα οφέλη στη σωματική και ψυχική υγεία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στην παραδοσιακή μορφή της, που ασκείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην ινδουστική παράδοση, θεωρήθηκε αναπόσπαστο μέρος ενός «μεταμορφωτικού» τρόπου ζωής.