Για τις περισσότερες μέλλουσες μανούλες, η μοναδική αλλαγή που παρατηρούν στο δέρμα τους είναι η χαρακτηριστική λαμπερή ρόδινη λάμψη. Ωστόσο, κάποια στιγμή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης σας μπορεί να εμφανίσετε κάποια ή και περισσότερα σπυράκια, με την ακμή που σύμφωνα με τους ειδικούς είναι άκρως συνηθισμένο.

Που οφείλεται η ακμή στην εγκυμοσύνη;

Η ακμή αποτελεί μια κοινή, αλλά τόσο ενοχλητική, «παρενέργεια» της εγκυμοσύνης. Δεν είναι εγγυημένο ότι θα δείτε ξαφνικά σπυράκια στο πρόσωπό σας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά υπάρχει μια καλή πιθανότητα να δείτε μερικά σπυράκια εδώ και εκεί.

Τα ξεσπάσματα, τα οποία τείνουν να εμφανίζονται κάπου περίπου την έκτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης, έχουν να κάνουν με τις αυξήσεις των επιπέδων των ορμονών. Συγκεκριμένα, η προγεστερόνη προκαλεί στους αδένες σας να εκκρίνουν περισσότερο σμήγμα.

Όλο αυτό το επιπλέον σμήγμα μπορεί να φράξει τους πόρους και να προκαλέσει συσσώρευση βακτηρίων, οδηγώντας στα γνωστά ξεσπάσματα της επιδερμίδας.

Πώς θα την αντιμετωπίσετε

Μερικές μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας αποτελούν την καλύτερη μέθοδο για να διαχειριστείτε τα επεισόδια ακμής όσο είστε έγκυος. Αυτές περιλαμβάνουν:

Χρησιμοποιήστε ένα ήπιο καθαριστικό

Χρησιμοποιήστε ένα απαλό καθαριστικό προσώπου για να αποτρέψετε τους πόρους σας από το να φράξουν. Καθαρίστε απαλά το πρόσωπό σας με ένα ήπιο καθαριστικό χωρίς σαπούνι δύο φορές την ημέρα, μία φορά το πρωί και μία φορά τη νύχτα.

Φροντίστε να πλένετε και να ξεπλένετε καλά, ειδικά όταν οι πόροι τείνουν να φράζουν, συχνά γύρω από τη γραμμή των μαλλιών και τη γνάθο σας.

Αποφύγετε το υπερβολικό πλύσιμο

Όχι μόνο έχετε πολύ ευαίσθητο δέρμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά το υπερβολικό πλύσιμο απομακρύνει την φυσική υγρασία της επιδερμίδας, που την διατηρεί ενυδατωμένη. Αυτό με τη σειρά του αναγκάζει τους αδένες να λειτουργούν ιδιαίτερα έντονα στην προσπάθειά τους να την αναπληρώσουν.

Αποφύγετε το τρίψιμο ή την πίεση

Αντισταθείτε στην επιθυμία να πειράξετε τυχόν εξανθήματα ή σπυράκια. Ταυτόχρονα, μην ξεχνάτε ότι η ενυδάτωση είναι ο σύμμαχός σας. Χρησιμοποιείστε μια ενυδατική κρέμα χωρίς λάδι, καθώς μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση του ερεθισμού.