Σε νέα επιστημονική μελέτη διαπιστώθηκε η σύνδεση ανάμεσα στο μητρικό στρες και το φύλο του παιδιού και συγκεκριμένα στις αυξημένες πιθανότητες σύλληψης κοριτσιού. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε από το Cambridge University Press στο περιοδικό Journal of Developmental Origins of Health and Disease, ανακάλυψε ότι τα υψηλά επίπεδα στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επιδρούν στο φύλο του εμβρύου.

Νέα επιστημονική ανακάλυψη για το φύλο του εμβρύου

Προηγούμενη έρευνα έχει συνδέσει το άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με ένα ευρύ φάσμα ευρημάτων, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά της πρόωρης γέννησης, του χαμηλού βάρους γέννησης και της επιλόχειας κατάθλιψης.

Η νέα μελέτη διερεύνησε συγκεκριμένα την επίδραση του μητρικού στρες το πρώτο τρίμηνο στην έκβαση του φύλου του εμβρύου. Στην μελέτη συμμετείχαν έγκυες γυναίκες, στις οποίες μετρήθηκαν τα επίπεδα άγχους μέσω των επιπέδων κορτιζόλης στα μαλλιά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, στην συνέχεια, ότι οι γυναίκες που γέννησαν κοριτσάκια είχαν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης στα μαλλιά συγκριτικά με εκείνες που γέννησαν αγόρια.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματά τους, κατέληξαν όμως στο συμπέρασμα ότι το φύλο των εμβρύων μπορεί να εξαρτάται από μεταβλητές που περιλαμβάνουν – αλλά δεν περιορίζονται – στα επίπεδα στρες της μητέρας.

Στρες στην εγκυμοσύνη

Ενώ απαιτείται περισσότερη έρευνα για την υποστήριξη της θεωρίας ότι το μητρικό άγχος επηρεάζει το φύλο του εμβρύου, προηγούμενες μελέτες επιβεβαιώνουν τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει το άγχος τόσο κατά την διάρκεια όσο και μετά την εγκυμοσύνη.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι το στρες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελεί μια φυσιολογική απόκριση, καθώς τόσο το σώμα όσο και το μυαλό σας προσαρμόζονται σταδιακά στην νέα αλλαγή. Ωστόσο, μπορεί επίσης να ενεργοποιηθεί και να επιδεινωθεί από γεγονότα ζωής.

Για αυτό είναι σημαντικό να περιορίζετε όσο το δυνατόν περισσότερο το άγχος της καθημερινότητας και να το διαχειρίζεστε ώστε να μην συσσωρεύεται.

Αυτό περιλαμβάνει την εύρεση ενός καλού δικτύου υποστήριξης, την τακτική σωματική άσκηση και τον σωστό ύπνο και διατροφή.