Το στρες και το γενικευμένο αίσθημα άγχους κατά την διάρκεια των μηνών της εγκυμοσύνης αποτελεί μια φυσιολογική απόκριση του οργανισμού στην νέα μεγάλη αλλαγή που… μεγαλώνει μέσα σας. Η εγκυμοσύνη αποτελεί εν ολίγοις περίοδο μεγάλων αλλαγών, σωματικών, οικογενειακών, συναισθηματικών.

Πώς επηρεάζει το στρες την εγκυμοσύνη;

Κι ενώ μπορεί να καλωσορίσετε αυτές τις αλλαγές με μεγάλη χαρά και ευγνωμοσύνη, μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα επίπεδα άγχους αυξάνονται κατά πολύ. Τα υψηλά επίπεδα στρες που διατηρούνται υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσουν ποικίλα προβλήματα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το άγχος μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να γεννήσετε πρόωρα ή όταν γεννήσετε το μωρό σας να έχει χαμηλό βάρος (λιγότερο από πέντε κιλά). Τα μωρά που γεννιούνται πολύ πρόωρα ή με μειωμένο βάρος διατρέχουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων υγείας.

Συνήθως προκαλείται από: 

  • Μπορεί να αντιμετωπίζετε τα πιο άβολα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, πρωινή αδιαθεσία, δυσκοιλιότητα, κόπωση ή πόνο στην μέση.
  • Οι ορμόνες σας αλλάζουν, κάτι που μπορεί να προκαλέσει μεταβολές και στην διάθεσή σας.
  • Μπορεί να ανησυχείτε για το τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια του τοκετού και της γέννησης αλλά και τι μπορείτε να κάνετε ώστε να φροντίσετε το μωρό σας.
  • Μπορεί να ανησυχείτε σκεπτόμενη το πώς όλα όσα τρώτε, πίνετε ή νιώθετε επηρεάζουν το έμβρυο.

Πώς θα το μειώσετε

Μερικές μέθοδοι που μπορείτε να δοκιμάσετε για να το διαχειριστείτε καλύτερα, περιλαμβάνουν:

  • Έχετε κατά νου ότι τα άβολα συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι προσωρινά.
  • Διατηρηθείτε υγιείς και σε φόρμα. Φάτε υγιεινά τρόφιμα, κοιμηθείτε πολύ και ασκηθείτε, εφόσον ο γιατρός σας το επιτρέπει. Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και επίσης στην πρόληψη κοινών ενοχλήσεων κατά την εγκυμοσύνη.
  • Μειώστε τις δραστηριότητες που δεν χρειάζεται να κάνετε. Για παράδειγμα, ζητήστε από τον σύντροφό σας να βοηθήσει με τις δουλειές του σπιτιού.
  • Δοκιμάστε δραστηριότητες χαλάρωσης, όπως προγεννητική γιόγκα ή διαλογισμό. Μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το άγχος και να προετοιμαστείτε για τον τοκετό και τη γέννηση.
  • Οι άνθρωποι γύρω σας μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση από το άγχος, ζητήστε την βοήθειά τους και εκφράστε όλα όσα αισθάνεστε σε αυτούς.