Ένας υγιέστερος τρόπος ζωής μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού κατά 70%, σύμφωνα με νέα μελέτη. Εστιάζοντας στη συνολική υγεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως τα χαμηλά επίπεδα στρες, το υγιές βάρος, η ήπια σωματική άσκηση και η κατανάλωση θρεπτικών τροφών, ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού μειώνεται δραστικά.

Κίνδυνος πρόωρου τοκετού και στρες

Σύμφωνα με ερευνητές από το Kaiser Permanente Division of Research, οι γυναίκες που ακολουθούν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής μειώνουν δραστικά τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού κατά 70% σε σύγκριση με εκείνες που είχαν υψηλά επίπεδα άγχους και μια μη ισορροπημένη διατροφή.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, παρακολούθησε δεδομένα 2.449 συμμετεχόντων μεταξύ του 2013 και του 2017.

Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές ήταν ότι εάν οι παράγοντες του τρόπου ζωής όπως η διατροφή, το βάρος και το άγχος διατηρούνται υπό έλεγχο, ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού μειώθηκε κατά 70%, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι παράγοντες

Ωστόσο, όταν μόνο δύο από τους παράγοντες του υγιεινού τρόπου ζωής ήταν σε υγιές εύρος, ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού μειώθηκε κατά 51%. Και εάν μόνο ένας από τους παράγοντες του τρόπου ζωής ήταν σε υγιές εύρος, ο πρόωρος τοκετός μειώθηκε μόνο κατά 38%.

Σύμφωνα με τη μελέτη, 160 από τις γυναίκες που συμμετείχαν είχαν πρόωρο τοκετό, οι οποίες μάλιστα είχαν ιστορικό υπέρτασης, κατάθλιψης και ήταν υπέρβαρες πριν την εγκυμοσύνη τους.