Τα διάφορα συμπτώματα της εγκυμοσύνης παραδοσιακά συνοδεύονται από προβλέψεις για το φύλο του μωρού, τις οποίες η επιστήμη έχει ξεπεράσει. Ωστόσο, κάποιοι μύθοι συνεχίζουν να διαδίδονται από στόμα σε στόμα ακόμα και στις ημέρες μας. Κι αυτό επειδή έχουν ένα βασικό ατού: τις πιθανότητες. Για παράδειγμα, μεταξύ των γυναικών που έχουν μυτερή κοιλίτσα κάποιες πράγματι θα φέρουν στον κόσμο αγόρια.

«Το σχήμα της κοιλιάς αποκαλύπτει το φύλο του μωρού»

Ίσως ο πιο διαδεδομένος μύθος έχει να κάνει με το σχήμα της κοιλιάς της εγκύου και το φύλο του μωρού. Λέγεται ότι όσες έχουν μυτερή κοιλιά περιμένουν αγόρι, ενώ εκείνες με πιο στρογγυλή κοιλίτσα κορίτσι.

Στην πραγματικότητα, το σχήμα της κοιλιάς σχετίζεται με τη σωματοδομή της μαμάς και την κατάσταση που βρίσκονται οι μύες της. Όσο πιο σφικτοί είναι οι μύες, τόσο καλύτερα μπορούν να κρατούν την κοιλιά πιο ψηλά, ενώ όταν είναι πιο χαλαροί, τότε η κοιλιά είναι πιο χαμηλά. Επίσης, στις γυναίκες με ψηλότερο κορμό υπάρχει περισσότερος χώρος για να διογκωθεί η μήτρα προς τα πάνω, οπότε η κοιλιά είναι ψηλά. Αντίστοιχα, σε εκείνες που έχουν στενή λεκάνη. Ακόμη, το σχήμα της κοιλιάς επηρεάζεται από τη θέση του εμβρύου μέσα στη μήτρα.

Προκειμένου να μάθετε το φύλο του παιδιού, λοιπόν, μην κοιτάτε τον καθρέπτη σας. Θα το μάθετε κατά την εξέταση της αυχενικής διαφάνειας, της πρώτης σημαντικής εξέτασης, που γίνεται μεταξύ της 12ης και της 14ης εβδομάδας, ή σε περίπτωση που υποβληθείτε σε αμνιοκέντηση γύρω στη 15η εβδομάδα.

«Αν έχεις λιγούρες για γλυκά, θα κάνεις κορίτσι»

Η λαχτάρα για σοκολάτα ή παγωτό στη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει συσχετιστεί με τα κορίτσια, ενώ η προτίμηση σε ξινά, όπως το λεμόνι ή οι πίκλες, με τα αγόρια. Ο συγκεκριμένος μύθος δεν «ακουμπάει» σε κανένα επιστημονικό δεδομένο. Οι προτιμήσεις στις γεύσεις έχουν να κάνουν απλώς και μόνο με την ανάγκη του οργανισμού να αναπληρώσει συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά ή βιταμίνες που βρίσκονται σε έλλειψη.