Ο πόνος στην μέση και την πλάτη αλλά και ο πυελικός πόνος αποτελούν μερικά από τα πιο κοινά προβλήματα που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Περίπου οι μισές γυναίκες κατά την διάρκεια των μηνών της εγκυμοσύνης θα παραπονεθούν για ενοχλήσει στην μέση και την πλάτη.

Μπορεί να ξεκινήσει από τις πρώτες εβδομάδες στην εγκυμοσύνη

Οι αλλαγές που βιώνει το σώμα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολλές και ενώ είναι φυσιολογικές, μπορούν να προκαλέσουν απροσδόκητο πόνο και δυσκολία με φαινομενικά φυσιολογικές, απλέ, καθημερινές δραστηριότητες.

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, ο πόνος στην πλάτη δεν είναι μόνο πρόβλημα αργότερα κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης.

Στην πραγματικότητα, η συχνότητα εμφάνισης πόνου στην μέση κορυφώνεται περίπου από την 18η έως και την 24η εβδομάδα. Ενώ το προστιθέμενο βάρος του αναπτυσσόμενου εμβρύου αποτελεί σημαντικό παράγοντα που προκαλεί αυτά τα ενοχλητικά συμπτώματα δεν είναι ο μοναδικός λόγος.

Ένα πολύπλοκο σύνολο αλλαγών στο σώμα μπορεί να συμβάλει στην εκδήλωση πόνου στην μέση.

Που οφείλεται ο πόνος στην μέση

Υπάρχουν αρκετές φυσιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της εγκύου που μπορεί να εξηγήσουν την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης πόνου στην μέση.

Το πιο αξιοσημείωτο είναι η αύξηση βάρους που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που είναι συνήθως 25-35 κιλά, με τουλάχιστον το ήμισυ αυτής της αύξησης βάρους να συμβαίνει στην κοιλιακή περιοχή. Η αλλαγή βάρους αλλάζει επίσης τη στάση της σπονδυλικής στήλης και αλλάζει το κέντρο βάρους του σώματός σας.

Η δεύτερη σημαντική αλλαγή που εμφανίζεται είναι ορμονική.

Αυτά τα επίπεδα ορμονών που αυξάνονται, εντείνουν ταυτόχρονα την χαλαρότητα των αρθρώσεων και των συνδέσμων στο σώμα. Μία από αυτές τις σημαντικές ορμόνες, που ονομάζεται χαλαζίνη, φαίνεται να συσχετίζεται με τα συμπτώματα του πόνου στην μέση.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα χαλαζίνης συχνά έχουν τον πιο έντονο πόνο στην μέση.