Πολλές γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με τις ραγάδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Πρόκειται για ένα ένα ιδιαίτερα συνηθισμένο και απολύτως φυσιολογικό φαινόμενο, το οποίο δεν πρέπει να σας δημιουργεί την παραμικρή ανασφάλεια. Μάλιστα, οποιοσδήποτε μπορεί να αποκτήσει ραγάδες σε κάποια φάση της ζωής του, ειδικά αν έχει κληρονομικότητα.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν τρόποι να τις αποφύγετε καθώς και να μειώσετε την εμφάνιση αυτών που ήδη έχετε.

Πώς δημιουργούνται;

Οι ραγάδες δημιουργούνται από τη διάταση της επιδερμίδας, η οποία προκαλεί «σπάσιμο» στις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης, μια διαδικασία που έχει ως αποτέλεσμα την ανομοιόμορφη επούλωση της περιοχής. Αρχικά έχουν έντονο ροζ ή κόκκινο χρώμα, ενώ στη συνέχεια αποκτούν το χρώμα της επιδερμίδας ή ελαφρώς πιο ανοιχτό. Εμφανίζονται κυρίως στην κοιλιά, στο στήθος, στους γοφούς, στους μηρούς και στους γλουτούς.

Το γυναικείο φύλο, η κληρονομικότητα, οι απότομες αυξομειώσεις βάρους, η εγκυμοσύνη, το ξηρό δέρμα, η παχυσαρκία και η αύξηση του στήθους είναι μερικοί από τους βασικούς παράγοντες που ευνοούν την εμφάνισή τους. Οι έγκυοι και ειδικά κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, δηλαδή από τον 6ο ώς τον 9ο μήνα, φαίνεται να είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση ραγάδων.

Πώς θα τις μειώσετε

Μείνετε ενυδατωμένη

 

Η κατανάλωση άφθονου νερού είναι απαραίτητη για να αποφύγετε την αφυδάτωση του οργανισμού σας και του δέρματός σας. Το δέρμα σας δεν πρόκειται να είναι ελαστικό και απαλό αν δεν καταναλώνετε επαρκή ποσότητα νερού. Και όσο πιο ελαστικό είναι το δέρμα τόσο πιο δύσκολα θα αποκτήσει ραγάδες.

Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή

 

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας φροντίστε να έχετε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή (η οποία ούτως ή άλλως είναι απαραίτητη, ειδικά αυτήν την περίοδο). Οι ραγάδες μπορεί να εμφανιστούν πιο εύκολα εξαιτίας της έλλειψης θρεπτικών στοιχείων, όπως η βιταμίνη C και D. Παράλληλα, η βιταμίνη Α, ο ψευδάργυρος και οι πρωτεΐνες παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός ανθεκτικού και ελαστικού δέρματος.

Φροντίστε το δέρμα σας

 

Στα αρχικά στάδιά τους (όταν δηλαδή είναι μικρές και ροζ), οι ραγάδες είναι αντιμετωπίσιμες. Επομένως, τότε είναι απαραίτητη η εντατική περιποίησή τους με ειδικές συνθέσεις που μπορούν να τις μειώσουν σημαντικά ή ακόμη και να τις εξαφανίσουν. Για να το πετύχετε αυτό, απλώστε στα επίμαχα σημεία μια ειδική ενυδατική κρέμα που βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος. Φυσικά, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας για τις επιλογές αντιμετώπισης που έχετε.