Οι σκανταλιές δεν έχουν ηλικία και τα περισσότερα παιδάκια περνούν από αυτήν την φάση, η οποία θεωρείται συνήθως φυσιολογική και μπορεί να εκφραστεί ποικιλοτρόπως, είτε αντιμιλώντας σε γονείς και δασκάλους είτε δείχνοντας την ανυπακοή του. Για να βοηθήσετε το παιδί να ξεφύγει από αυτήν την αρνητική συμπεριφορά μπορείτε να δοκιμάσετε τις ακόλουθες στρατηγικές:

Συζητήστε

Συζητήστε μαζί του και ρωτήστε το ανοιχτά την αιτία της αντιδραστικής συμπεριφοράς του, καθώς ενδέχεται να θέλει να υλοποιήσει το αίτημα σας αλλά με διαφορετικό τρόπο. Παράλληλα μπορεί να αντιδρά γιατί θέλει να σας πει την άποψή του, όμως εσείς δεν το ακούτε. Για αυτό όταν του αναθέτετε κάτι, όπως το να κάνει τις εργασίες του, ρωτήστε το πως σκοπεύει να οργανώσει το διάβασμά του. Έτσι θα νιώσει σιγουριά, αφού η άποψή του μετράει και θα είναι περισσότερο θετικό στο να σας ακούσει.

-Θέστε ξεκάθαρους κανόνες

Θέστε απόλυτα ξεκάθαρους κανόνες και βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνει ακριβώς τι πρέπει να κάνει ή πως να συμπεριφερθεί. Ταυτόχρονα να είστε ξεκάθαροι και με τις συνέπειες των πράξεών τους, τι πρόκειται δηλαδή να συμβεί στην περίπτωση που παραβούν τους κανόνες. Αν τελικά το κάνουν, τότε μην λυγίσετε κι εφαρμόστε όλα όσα τους δηλώσατε νωρίτερα, όπως το κλείσιμο του υπολογιστή για την υπόλοιπη ημέρα. Με αυτόν τον τρόπο θα μάθει να μην αγνοεί τα αιτήματά σας και πολύ περισσότερο ότι κάθε πράξη έχει συνέπειες.

Δώστε του χώρο

Όπως και εσείς, έτσι και εκείνο έχει κάποιες κακές ημέρες, όπου μπορεί να μην αισθάνεται τόσο καλά και να χρειάζεται χώρο και χρόνο. Μιλήστε του με ήρεμο τόνο αλλά να είστε ξεκάθαροι αναφορικά με το τι πρέπει να κάνει. Συζητήστε μαζί του, ζητήστε την άποψή του και αφήστε το να εκφράσει τα συναισθήματά του. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί εκτονώνεται και παραμένει εντός ορίων.

-Επιλέξτε τις «μάχες» σας

Ο συμβιβασμός σε μερικές περιπτώσεις δεν είναι απαραίτητα κακή ιδέα. Αν βλέπετε ότι το παιδί σας επιμένει σε κάτι μικρό, όπως το να φορέσει κοντομάνικο σε μία όχι τόσο καλοκαιρινή ημέρα, αφήστε το να το κάνει παροτρύνοντας το να φορέσει και μία ζακέτα. Έτσι θα έχει την αίσθηση ότι μπορεί να ασκήσει έλεγχο βάσει των επιλογών του αλλά θα σας δίνεται η ευκαιρία να επιμείνετε σε σοβαρότερα θέματα.