Ο πόνος στην μέση και την πλάτη αλλά και ο πυελικός πόνος αποτελούν μερικά από τα πιο κοινά προβλήματα που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Περίπου οι μισές γυναίκες κατά την διάρκεια των μηνών της εγκυμοσύνης θα παραπονεθούν για ενοχλήσει στην μέση και την πλάτη.

Γιατί πονάει η μέση σας στην εγκυμοσύνη;

Οι αλλαγές που βιώνει το σώμα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολλές και ενώ είναι φυσιολογικές, μπορούν να προκαλέσουν απροσδόκητο πόνο. Ενώ το αυξανόμενο βάρος του εμβρύου αποτελεί έναν από τους βασικότερους λόγους για τις ενοχλήσεις, στην πραγματικότητα δεν είναι ο μοναδικός.

Η αλλαγή βάρους αλλάζει επίσης τη στάση της σπονδυλικής στήλης και αλλάζει το κέντρο βάρους του σώματός σας, την στιγμή που το σώμα της εγκύου περνά από ποικίλες ορμονικές διακυμάνσεις και αλλαγές.

Αυτά τα επίπεδα ορμονών που αυξάνονται, εντείνουν ταυτόχρονα την χαλαρότητα των αρθρώσεων και των συνδέσμων στο σώμα. Μία από αυτές τις σημαντικές ορμόνες, που ονομάζεται χαλαζίνη, φαίνεται να συσχετίζεται με τα συμπτώματα του πόνου στην μέση.

Πώς θα ανακουφιστείτε

Μερικές φυσικοί μέθοδοι που μπορείτε να δοκιμάσετε για να ανακουφιστείτε από τον πόνο στην μέση περιλαμβάνουν:

Ήπια άσκηση

Η πιο αποτελεσματική θεραπεία έχει αποδειχθεί ότι είναι η άσκηση και σε ορισμένες περιπτώσεις η φυσιοθεραπεία.

Δεν υπάρχει ευκολότερη άσκηση που να ταιριάζει στο πολυάσχολο πρόγραμμά σας από το περπάτημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αποτελεί μια μορφή άσκησης, που μπορείτε να συνεχίσετε μέχρι και λίγο πριν τον τοκετό σας.

Επιπλέον, δεν χρειάζεστε ειδικό εξοπλισμό ή συνδρομή σε κάποιο online πρόγραμμα γυμναστικής. Αρκεί η καλή παρέα και ένα καλό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια που θα σας στηρίζουν σωστά στην βόλτα σας.

Θερμή ή κρύα θεραπεία

Ορισμένοι άνθρωποι ανακουφίζονται έστω και προσωρινά από τον πόνο στην μέση όταν βάζουν μια παγωμένη ή μια θερμή κομπρέσα στο σημείο ακριβώς του πόνου.

Ο ένας τρόπος, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι απαραιτήτως καλύτερος από τον άλλοκαι μερικοί άνθρωποι να ανακουφίζονται καλύτερα με ψυχρή θεραπεία, ενώ άλλοι μπορεί να βρουν ανακούφιση από τη ζέστη.

Μαξιλάρι στήριξης

Τα μαξιλάρια στήριξης, ιδιαίτερα όταν κάθεστε ή όταν κοιμάστε το βράδυ, μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμα. Οι έγκυες γυναίκες με πόνο στην πλάτη συνήθως κοιμούνται στο πλάι τους με ένα μαξιλάρι στήριξης ανάμεσα στα λυγισμένα γόνατα για να αισθάνονται μεγαλύτερη άνεση.