Η εγκυμοσύνη είναι μια μαγική εμπειρία, όμως έρχεται μαζί με μια σειρά από πολύ πεζά και δυσάρεστα συμπτώματα. Εκτός από την ταλαιπωρία που σας προκαλούν, πολλά από αυτά ενδέχεται να σας μπερδεύουν τόσο που να μην είστε σε θέση να καταλάβετε αν ο τοκετός έχει φτάσει πια προ των πυλών. Αν, όμως, βιώσετε αρκετά από τα παρακάτω συμπτώματα μέσα σε διάστημα 24 με 48 ωρών, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να ετοιμάσετε τις βαλίτσες για το μαιευτήριο.

Τι μπορεί να νιώσετε 48 με 24 ώρες πριν

  • Αύξηση των κολπικών εκκρίσεων, οι οποίες ενδέχεται να έχουν μια ελαφριά καφέ ή ροζ απόχρωση.
  • Αίσθηση ότι το μωρό κατεβαίνει χαμηλότερα στη λεκάνη σας. Ένα από τα κυριότερα σημάδια είναι πως πλέον δεν πιέζεται το διάφραγμά σας και η αναπνοή σας ίσως έχει γίνει πιο εύκολη.
  • Συσπάσεις Μπράξτον Χικς, οι οποίες σας κάνουν να νιώθετε ότι η μήτρα σας σφίγγεται, ενώ ενδέχεται να συνοδεύονται από ήπιες κράμπες.
  • Αυξημένη ενέργεια ή αντίθετα κόπωση, η οποία όμως συνοδεύεται από την αίσθηση ότι πρέπει να ολοκληρώσετε κάποια υποχρέωση.
  • Ελαφριά απώλεια βάρους.
  • Μουντός πόνος χαμηλά στην πλάτη, ο οποίος έρχεται και φεύγει.
  • Συχνότερες επισκέψεις στην τουαλέτα που συνοδεύονται από κράμπες. Επίσης δεν είναι απίθανο να έχετε εμετούς ή δυσπεψία.

Τα τέσσερα σημάδια που δείχνουν ότι ο τοκετός έφτασε

  1. Σπάνε τα νερά: Μόλις στο 8% των περιπτώσεων ο αμνιακός σάκος σπάει πριν να έχετε τακτικές συσπάσεις, όμως αν συμβεί είναι 80% βέβαιο πως θα γεννήσετε μέσα σε 12 ώρες. Αν ο τοκετός δεν ξεκινήσει φυσικά, κατά πάσα πιθανότητα θα τον προκαλέσει τεχνητά ο γιατρός, καθώς από τη στιγμή που ο σάκος διαρρηγνύεται αυξάνονται οι πιθανότητες το μωρό να προσβληθεί από κάποια λοίμωξη. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, το σπάσιμο του σάκου δεν θα συνοδευτεί από την πλημμύρα που βλέπετε στις ταινίες – το κεφάλι του μωρού εμποδίζει την έξοδο των υγρών, οπότε δεν θα βιώσετε παρά μια μικρή διαρροή.
  2. Έντονη έκκριση υγρών: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η μήτρα παραμένει κλειστή με τη βοήθεια ενός στρώματος βλέννας, προκειμένου το μωρό να προστατευτεί από τα μικρόβια. Όταν ετοιμάζεστε να γεννήσετε, το σώμα σας θα αποβάλλει αυτό το προστατευτικό στρώμα είτε ως σβώλο είτε σε ρευστή μορφή. Αυτή η έκκριση είναι πιθανό να έχει καφέ ή ροζ χρώμα και συμβαίνει ακόμη και εβδομάδες πριν τον τοκετό, όμως είναι συνηθέστερη ώρες ή μέρες πριν.
  3. Ισχυρές συσπάσεις ανά τακτά διαστήματα: Αρχικά θα ξεκινήσουν ως ήπιες και ακανόνιστες κράμπες, όμως όσο περνά η ώρα θα αποκτούν συγκεκριμένη περιοδικότητα και θα γίνονται πιο επώδυνες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο το σώμα σας πιέζει το κεφάλι του μωρού προς τα κάτω ενώ παράλληλα ανοίγει τον τράχηλό σας.
  4. Πολύ έντονοι πόνοι στην πλάτη: Αυτό το σύμπτωμα αφορά περίπου το ένα τρίτο των γυναικών και συμβαίνει όταν το μωρό έχει το πίσω μέρος του κεφαλιού του αντί για το πρόσωπό του στραμμένο προς τη σπονδυλική στήλη της μητέρας. Αν αισθανθείτε έναν τέτοιο πόνο, ο τοκετός είναι πάρα πολύ κοντά.