Μία σχετικά νέα έρευνα «φώτισε» τη σχέση που προκύπτει ανάμεσα στις ημικρανίες και τις επιπλοκές στην υγεία που μπορεί να συμβούν σε μία γυναίκα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Συγκεριμένα, στο 7ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Νευρολογίας διεξήχθει μεταξύ της 19ης-22ης Ιουνίου οι ερευνητές παρουσίασουν κάποια νέα ευρήματα για τον συσχετισμό των ημικρανιών με την εγκυμοσύνη. Η βάση δεδομένων των ερευνητών  ήταν το Clahit Health Medical Organization που βρίσκεται στο Ισραήλ και η έρευνα έγινε σε 161.574 εγκυμονούσες κατά τη διάρκεια του 2014-2019.

Το βασικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν ήταν ότι οι γυναίκες που υποφέρουν από ημικρανίες είναι πιο πιθανό να έχουν επιπλοκές κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού.

Ευρήματα των επιστημόνων

Από το σύνολο των συμμετεχουσών οι 8.723 είχαν διαγνωστεί με ημικρανία.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι όλες οι γυναίκες με ιστορικό ημικρανίας διέτρεχαν μεγαλύτερο  κίνδυνο για κατάθλιψη είτε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή για επιλόχιο, καθώς επίσης και να παρουσιάσουν επιπλοκές στην υγεία τους.

Τα αποτελέσματα των ερυνητών έδειξαν ότι οι έγκυες με ημικρανία είναι πιο πιθανό να τους συμβεί:

  • Προεκλαμψία
  • Εγκεφαλικό
  • Διαβήτη κύησης
  • Υπερλιπιδαιμία
  • Θρόμβοι αίματος

Λίγα λόγια για την ημικρανία

Η ημικρανία δεν θεωρείται ένας απλός πονοκέφαλος. Είναι ένας οξύς πόνος που μπορεί να δίνει την αίσθηση του σφυγμού στον πάσχοντα. Συνήθως αυτή η πάθηση ακολουθούν ναυτίες, τάσεις προς έμετο, ευαισθησία στον φως και στον ήχο. Οι ημικρανίες μπορεί να διαρκέσουν από μερικές ώρες εώς και κάποιες μέρες, και ο ανθρωπος που τις βιώνει ενδέχεται να χρειαστεί ιατρική περίθαλψη.