Η εγκυμοσύνη σηματοδοτεί για τις περισσότερες γυναίκες μια μοναδική περίοδο στη ζωή τους, με αρκετές όμως συναισθηματικές διακυμάνσεις που τείνουν να διαφέρουν ανά τρίμηνο. Αυτές οι απότομες εναλλαγές στην διάθεση αποτελούν συχνό φαινόμενο που οι περισσότερες μέλλουσες μητέρες βιώνουν και συνήθως οφείλεται αν όχι μόνο στα αυξημένα επίπεδα ορμονών και στις σωματικές αλλαγές που φέρει μαζί της η εγκυμοσύνη. Ταυτόχρονα, ο ερχομός ενός παιδιού και ειδικά αν πρόκειται για το πρώτο είναι μια ιδιαίτερη και έντονα συγκινητική στιγμή που σαφώς επηρεάζει την διάθεση.

Πρώτο τρίμηνο: Δάκρυα και μνήμη

Μόλις συνειδητοποιήσετε ότι θα φέρετε στον κόσμο μια νέα ζωή, μπορεί να αισθανθείτε πολλά και αυτά να κυμαίνονται από την ευτυχία έως και τον φόβο ή και την ανησυχία. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν ορισμένες φορές η ναυτία και εξάντληση του πρώτου τριμήνου, καθώς και μια μεγάλη αύξηση των επιπέδων των ορμονών, με αποτέλεσμα η διάθεσή σας να επηρεαστεί σημαντικά. Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη σκαρφαλώνουν στα ύψη, κατά την διάρκεια της αρχής της εγκυμοσύνης οπότε οι περισσότερες μέλλουσες μητέρες αναφέρουν έντονη συγκίνηση και αποδυναμωμένη μνήμη.

Δεύτερο τρίμηνο: Χαμόγελα και προσοχή

Το δεύτερο τρίμηνο αποτελεί την περίοδο της εγκυμοσύνης, οπότε η κοιλίτσα αρχίζει να φαίνεται και όλοι σας δίνουν την δέουσα προσοχή. Τότε περίπου μπορεί να αρχίσετε να νιώθετε το μωρό να κινείται, γεγονός που θα αυξήσει την χαρά και την ανυπομονησία σας για τον ερχομό του. Η διάθεσή σας αυτήν την περίοδο γίνεται όλο και καλύτερη και το χαμόγελό σας είναι πιο λαμπερό από ποτέ.

Τρίτο τρίμηνο: Από την ευφορία στην… ιδιοτροπία

Καθώς πλησιάζετε την ημερομηνία που αναμένετε το μικρό σας, θα νιώθετε ακόμα μεγαλύτερη ανυπομονησία ενώ είναι πιθανό να δυσκολευτείτε κατά την διάρκεια του ύπνου, αφού το μικρό σας θα μεγαλώνει. Με τις πιθανότητες να μείνετε ξάγρυπνες να αυξάνονται, συνήθως κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης εκδηλώνεται έντονη ευερεθιστότητα, εκνευρισμός και ιδιοτροπία. Ταυτόχρονα όμως, ορισμένες έγκυες τείνουν να γίνονται περισσότερο οργανωτικές και να περιποιούνται τους χώρους τους. Αυτό φαίνεται να οφείλεται στην αύξηση της ωκυτοκίνης, της ορμόνης που προετοιμάζει το σώμα σας για τον ερχομό του παιδιού.