Μπορεί το μικρό σας να σας ζητούσε επιτακτικά ένα αδερφάκι όλον αυτόν τον καιρό, αυτό όμως δε σημαίνει ότι τώρα που εισακούστηκε η επιθυμία του, όλα θα κυλήσουν όπως τα είχατε στο μυαλό σας. Δεν είναι λίγες οι φορές που η χαρμόσυνη ανακοίνωση των γονιών ότι η οικογένεια θα αποκτήσει νέο μέλος, ακολουθείται από μια… έκρηξη θυμού του παιδιού. Επομένως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το πώς θα ανακοινώσετε στο μικρό σας ότι θα αποκτήσει αδερφάκι, αλλά και να το προετοιμάσετε σωστά για τον καινούργιο του ρόλο.

Πότε να ανακοινώσουμε στο παιδί ότι θα αποκτήσει αδερφάκι;

Αυτό είναι κάτι το οποίο εξαρτάται συνήθως από την ηλικία του παιδιού. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση καλό είναι να κάνετε υπομονή μέχρι η κοιλίτσα σας να αρχίσει να φουσκώνει, ώστε να έχετε περάσει το πρώτο κρίσιμο 3μηνο. Επιπλέον, το νήπιο θα καταλάβει καλύτερα τι συμβαίνει αν έχει και κάποια οπτικά… διαπιστευτήρια.

Μετά την ανακοίνωση, αφήστε το παιδί να εκφράσει ελεύθερα τα συναισθήματά του, όποια κι αν είναι αυτά. Αποφύγετε να ασκήσετε κριτική στην αντίδρασή του λέγοντας φράσεις όπως «Έλα τώρα, γίνεσαι υπερβολικός/-η» ή «Θα το ξεπεράσεις», ακόμη κι αν διαφωνείτε μαζί του. Πείτε στο μικρό σας ότι το αγαπάτε και εξηγήστε του ότι η αγάπη σας δε μειώνεται τώρα που θα έρθει το νέο μέλος της οικογένειας. Έχετε κατά νου ότι το παιδί χρειάζεται χρόνο για να συνειδητοποιήσει και να αποδεχτεί τη νέα κατάσταση.

Πώς θα προετοιμάσουμε το μικρό μας για τον νέο του ρόλο;

*Αφήστε το να γνωρίσει το αδερφάκι του

 

Αφού ενημερώσετε το παιδί ότι σε λίγους μήνες το αδερφάκι του θα έρθει στο σπίτι σας, δείξτε του το τωρινό σπίτι του. Αφήνοντας το παιδί να ακουμπήσει την κοιλιά σας και να νιώσει το αδερφάκι του να «κλωτσάει», θα το βοηθήσετε να συνειδητοποιήσει καλύτερα την κατάσταση και να δεθεί με το αγέννητο παιδί σας. Επίσης, μπορείτε να διαβάζετε μαζί παραμύθια στο μωρό και να του τραγουδάτε.

*Διασκεδάστε μαζί

 

Δεδομένου ότι μόλις έρθει το δεύτερο παιδί σας στο σπίτι δε θα έχετε την πολυτέλεια του χρόνου, φροντίστε μέχρι τότε να περνάτε χρόνο οι τρεις σας, κάνοντας διασκεδαστικές δραστηριότητες που αρέσουν στο παιδί.

*Ζητήστε τη βοήθειά του

 

Προετοιμάστε το παιδί για τον ρόλο του ως το μεγαλύτερο αδερφάκι, ζητώντας τη βοήθειά του στις προετοιμασίες. Βγείτε μαζί για τα ψώνια του νέου μέλους, διακοσμήστε μαζί το βρεφικό δωμάτιο και συμβουλευτείτε το για το όνομα που θα δώσετε στο μωρό.

*Μοιραστείτε την προσωπική σας εμπειρία

 

Δείξτε του φωτογραφίες σας με τα αδέρφια σας και μιλήστε του για τις όμορφες αναμνήσεις που έχετε από τα παιδικά σας χρόνια με τα αδέρφια σας. Αν είστε μοναχοπαίδι, μοιραστείτε μαζί του το πόσο σας στεναχωρούσε που δεν είχατε αδέρφια.

*Προμηθευτείτε σχετικά βιβλία

 

Σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεται το παιδί, σίγουρα υπάρχουν κατάλληλα βιβλία που εξηγούν το πώς δημιουργείται μια νέα ζωή. Διαβάστε τα μαζί του και εξηγήστε του όποια απορία έχει. Τα βιβλία που απευθύνονται σε παιδιά μικρής ηλικίας θα περιγράφουν την αναπαρωγική διαδικασία με έναν τρόπο που θα μπορεί να γίνει αντιληπτός από το μικρό σας, π.χ. με έναν σπόρο που φυτεύεται, φυτρώνει και μεγαλώνει.

*Παρακολουθήστε μαζί σχετικές ταινίες

 

Πολλές παιδικές ταινίες έχουν καταπιαστεί με το θέμα της γέννησης ενός μωρού και την αδερφική σχέση. Επιλέξτε εκείνες που ταιριάζουν στην ηλικία του παιδιού σας και παρακολουθήστε τις μαζί.