Ξέρουμε ότι η προνοητικότητα δεν είναι προτεραιότητά σας αυτή τη στιγμή. Ίσως δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε, ίσως ανησυχείτε για το κατά πόσον θα σας στοιχίσει η πολύμηνη απουσία από τη δουλειά ή ίσως απλώς αισθάνεστε διαρκώς εξαντλημένη από το βάρος της κοιλίτσας σας που δεν σταματά να μεγαλώνει. Ωστόσο ορισμένα πράγματα θα πρέπει να γίνουν πριν τον τοκετό. Όσο και αν σας πιέσουν τώρα, πιστέψτε μας, είναι πολύ πιο εύκολο να τακτοποιηθούν χωρίς ένα νεογέννητο στο σπίτι. Εξάλλου, υπάρχει και ο σύντροφός σας, οι φίλοι ή η οικογένειά σας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να τα κάνετε όλα μόνη σας!

Τα πράγματα που πρέπει να γίνουν πριν τον τοκετό

Ίσως κάποια από αυτά σας φανούν πολύ πρόωρα. Όμως στο άμεσο μέλλον θα ευχαριστείτε τον εαυτό σας που τα κάνατε νωρίς!

Διαλέξτε παιδίατρο

Πάρτε συστάσεις από φίλους ή συγγενείς με παιδιά. Αναζητήστε κριτικές στο διαδίκτυο – και δώστε σημασία τόσο στο περιεχόμενο όσο και στον αριθμό τους. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να κάνετε όλη αυτή τη διαδικασία με ένα νεογέννητο που έχει διαρκώς ανάγκη από φροντίδα.

Βάλτε πλυντήρια

Ναι, περισσότερα από ένα. Κόψτε τις ετικέτες από τα βρεφικά ρουχαλάκια και πλύνετέ τα όλα με απορρυπαντικό κατάλληλο για το ευαίσθητο δερματάκι του. Σιδερώστε τα, διπλώστε τα και βάλτε τα στη θέση τους. Ίσως σας φαίνεται υπερβολικό να το κάνετε με όλα, αλλά δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο γρήγορα θα λερωθούν! Κάντε το ίδιο και με τα δικά σας ρούχα – κυρίως με τα πιο άνετα.

Καθαρίστε τα χαλιά

Πιστεύετε ότι η μέρα που θα μπουσουλήσει για πρώτη φορά αργεί πολύ, όμως η κινητικότητα των μωρών αναπτύσσεται εν ριπή οφθαλμού. Γι’ αυτό, μην περιμένετε μέχρι το καθαριστήριο να μεταβληθεί σε επείγουσα ανάγκη. Για να μην τα ξαναλερώσετε μέχρι το μικρούλι σας να αρχίσει να κυκλοφορεί ελεύθερο στο σαλόνι, απαγορεύστε τα παπούτσια εντός του σπιτιού από τώρα.

Βεβαιωθείτε πως το σπίτι είναι ασφαλές

Πολλά καθημερινά αντικείμενα μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνα για ένα μωρό που μπουσουλάει. Βεβαιωθείτε ότι ξέρετε ποια είναι, καλύψτε τις αιχμηρές γωνίες των επίπλων και κάντε… επιτόπια έρευνα. Καθώς η κοιλίτσα σας μάλλον δεν το επιτρέπει πια, ζητήστε από τον σύντροφό σας να μπουσουλήσει στο δωμάτιο που πρόκειται να εξασκείται το μωρό. Έτσι θα διαπιστώσει πιο εύκολα σε ποια σημεία ενδέχεται να χτυπήσει και ποια αντικείμενα μπορούν να πέσουν επάνω του αν σπρώξει το λάθος έπιπλο.

Κάντε χώρο στην κουζίνα

Ο πάγκος της κουζίνας σε λίγο θα φιλοξενεί τα απαραίτητα για την αποστείρωση των μπουκαλιών και της πιπίλας, όπως και τα σύνεργα για την προετοιμασία του φαγητού του, όταν πάψει να τρέφεται αποκλειστικά με γάλα. Αν τον έχετε φορτώσει με ένα χάος από συσκευές και διακοσμητικά, είναι καιρός να αποφασίσετε ποια σας είναι στ’ αλήθεια απαραίτητα και να ξεφορτωθείτε τα υπόλοιπα. Αντίστοιχα, το ψυγείο σας ίσως φιλοξενεί πράγματα που δεν θυμάστε καν πότε και πώς προέκυψαν. Πετάξτε τα και καθαρίστε το με ένα διάλυμα από ζεστό νερό και ξίδι. Αν έχετε τη δυνατότητα, κάντε δώρο στον εαυτό σας ένα πλυντήριο πιάτων. Δεν διανοείστε πόσο θα βελτιώσει την καθημερινότητά σας ως νέοι γονείς.

Καθαρίστε τα πιο βρώμικα σημεία

Τα σημεία που συγκεντρώνουν τα περισσότερα μικρόβια είναι ο νεροχύτης της κουζίνας, τα ποτηρόπανα, τα σφουγγάρια για τα πιάτα, η κάνουλα της βρύσης, οι πάγκοι, το χερούλι του ψυγείου, τα ξύλα κοπής και το… ποτηράκι για τις οδοντόβουρτσες! Δεν το λέμε εμείς, αλλά έρευνα του National Sanitation Foundation International. Μπορείτε να τα καθαρίσετε σχολαστικά όταν μπείτε στον μήνα σας ή να το κάνει ο σύντροφός σας όσο εσείς θα αναρρώνετε από τον τοκετό. Πάντως θα πρέπει να γίνουν πριν το μωράκι σας έρθει στο σπίτι!

Λειτουργήστε στρατηγικά

Τοποθετήστε τις πάνες, τα μαντηλάκια, τις λοσιόν και την κρέμα για τα συγκάματα δίπλα στην αλλαξιέρα. Κοντά τους, αλλά και σε κάθε βρώμικο σημείο του σπιτιού, αφήστε αντισηπτικό χεριών και αντιβακτηριακά μαντηλάκια. Σκορπίστε υγιεινά σνακ, όπως για παράδειγμα ξηρούς καρπούς, σε διάφορα σημεία του σπιτιού όπου θα περνάτε χρόνο με το μωρό. Αφήστε βιβλία κοντά στο κρεβάτι, τον καναπέ, την αγαπημένη σας πολυθρόνα ή όποιο άλλο σημείο πιστεύετε πως θα σας βολέψει για τον θηλασμό.