Κίνδυνο θερμοπληξίας εγκυμονούν οι υψηλές θερμοκρασίες, που το καλοκαίρι ξεπερνούν τους 30-35 βαθμούς Κελσίου, αλλά και η πολύωρη παραμονή στον ήλιο. Συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουμε για την αντιμετώπιση των υψηλών θερμοκρασιών και την αποφυγή του κινδύνου της θερμοπληξίας δίνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών ( ΚΕΠΚΑ).

Συγκεκριμένα επισημαίνει ότι:

*Το ντύσιμο πρέπει να είναι ελαφρύ, άνετο και ανοιχτόχρωμο, με ρούχα από υλικά, που διευκολύνουν τον αερισμό του σώματος και την εξάτμιση του ιδρώτα.

*Η χρήση καπέλου και γενικά καλύμματος από φυσικά υλικά επιβάλλεται, με τρόπο που επιτρέπουν τον καλό αερισμό του κεφαλιού.

*Η χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών, που φέρουν ετικέτα UV400 ή 100% protection και το σήμα CE, προστατεύει τα μάτια μας από την έντονη ακτινοβολία ή την αντανάκλαση του ηλίου.

*Αποφεύγουμε έκθεση στον ήλιο. Παραμένουμε σε σκιερά και δροσερά μέρη.

*Αποφεύγουμε χώρους, όπου επικρατεί συνωστισμός.

*Αποφεύγουμε βαριές σωματικές εργασίες, ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

*Αποφεύγουμε να τρέχουμε πολλή ώρα στον ήλιο.

*Κάνουμε πολλά χλιαρά ντους, κατά τη διάρκεια της μέρας. Καλό θα είναι να τοποθετούμε κάποιο υγρό πανί στο κεφάλι και στο λαιμό μας.

*Λαμβάνουμε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη, συστήνεται η πρόσθετη λήψη αλατιού, για να κρατηθεί το επίπεδο υγρών στον οργανισμό. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή λήψης οινοπνευματωδών ποτών.

*Λαμβάνουμε μικρά σε ποσότητα και ελαφρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και λαχανικά και περιορίζουμε τα λιπαρά.

*Αποφεύγουμε πολύωρα ταξίδια, με διάφορα μέσα συγκοινωνίας.

*Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ.), θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα γιατρό τους για εφαρμογή ειδικών, για την περίπτωσή τους, οδηγιών. Ιδιαίτερα, όσοι παίρνουν φάρμακα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους, αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, γιατί μερικά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.

Πηγή: ΑΠΕ