Η εγκυμοσύνη είναι μια μαγική εμπειρία, όμως σίγουρα δεν είναι κάτι το εύκολο. Αυτήν την περίοδο είναι απολύτως φυσιολογικό και απαραίτητο να εστιάσετε στη δική σας ηρεμία και να κάνετε τον εαυτό σας προτεραιότητα. Στην τελική, εσείς είστε που μεγαλώνετε μια νέα ζωή μέσα σας. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να διατηρήσετε υγιή τη σχέση με τον σύντροφό σας.

Πολλές μελέτες έχουν τονίσει τη σημασία ενός υποστηρικτικού συντρόφου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και την επιρροή που μπορεί να έχει ο μπαμπάς στην ψυχική και σωματική υγεία των εγκύων και των μωρών τους. Μάλιστα, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Women’s Health βρήκε ότι οι γυναίκες που δεν έλαβαν υποστήριξη από τους συντρόφους τους κατά τη διάρκεια της κύησης ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης και είχαν περισσότερες πιθανότητες να καπνίσουν. Αυτή η διαπίστωση οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι ένας υποστηρικτικός σύντροφος θα μπορούσε να είναι σημαντικός για την υγεία των εγκύων γυναικών και εμβρύων τους. Ειδικά λοιπόν όταν είστε έγκυος είναι ακόμη πιο σημαντικό να έχετε μια καλή σχέση με τον σύντροφό σας.

Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές στη δυναμική της σχέσης σας.  Αυτές οι μεταβολές και οι πιθανές πιέσεις στη σχέση ενός ζευγαριού κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης είναι αναπόφευκτες – γιατί παρά το πόσο μικρά είναι, τα μωρά τείνουν να έχουν μεγάλη επιρροή στη ζωή των γονιών τους. Τα καλά νέα είναι ότι αν λειτουργήσετε ως ένα δεμένο ζευγάρι, μπορεί στην πραγματικότητα οι αλλαγές να είναι προς το καλύτερο.

Πώς θα ενδυναμώσετε τη σχέση με τον σύντροφό σας όταν είστε έγκυος

Προετοιμαστείτε μαζί για τον ερχομό του μωρού σας

Διαβάστε βιβλία για την εγκυμοσύνη και τα στάδια εξέλιξης του μωρού, επισκεφθείτε μαζί τον γιατρό, φτιάξτε το βρεφικό δωμάτιο και επιλέξτε μαζί όσα θα χρειαστεί το νέο μέλος της οικογένειάς σας. Οι διαδικασίες αυτές όχι μόνο θα σας φέρουν πιο κοντά, αλλά επίσης θα βοηθήσουν τον σύντροφό σας να συνειδητοποιήσει ότι θα γίνει μπαμπάς.

Μοιραστείτε τις σκέψεις σας

Τώρα είναι η ιδανική ευκαιρία να μιλήσετε ανοιχτά με τον σύντροφό σας και να βελτιώσετε τη μεταξύ σας επικοινωνία. Μη διστάσετε να εκμυστηρευτείτε τους φόβους σας, τους προβληματισμούς, την αγωνία σας, αλλά και όλα τα θετικά και πρωτόγνωρα συναισθήματα που αισθάνεστε. Ακούστε αντίστοιχα όσα έχει εκείνος να μοιραστεί μαζί σας, χωρίς να τον κρίνετε.

Ζητήστε τη βοήθειά του

Ο οργανισμός σας αυτήν την περίοδο δουλεύει… υπερωρίες για να μεγαλώσει το μωρό που έχετε μέσα σας, επομένως μην περιμένετε η αντοχή και η διάθεσή σας να είναι στα ίδια επίπεδα με παλαιότερα. Ακόμη κι αν ο σύντροφός σας σας βοηθούσε πάντα με τις δουλειές του σπιτιού, τώρα είναι πιθανό να χρειάζεστε ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια. Το να βρείτε νέους τρόπους να ζητήσετε βοήθεια και υποστήριξη είναι το κλειδί για να δείξετε στον σύντροφό σας ότι τον εμπιστεύεστε, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο στη φροντίδα του παιδιού σας.

Μιλήστε ανοιχτά για τη σεξουαλική σας ζωή

Ακόμη και αν ο γιατρός σας δεν σας έχει απαγορεύσει να κάνετε έρωτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, είναι αρκετά πιθανό για τους δικούς σας προσωπικούς λόγους να μη θέλετε να έχετε σεξουαλική επαφή με τον σύντροφό σας. Ξεκαθαρίστε του με ειλικρίνεια ότι στην παρούσα φάση της ζωής σας έχετε λιγότερη ερωτική επιθυμία, ώστε να αποφευχθούν τυχόν παρεξηγήσεις.