Η εγκυμοσύνη θεωρείται η πιο όμορφη φάση στη ζωή μιας γυναίκας. Oμως το ότι περιμένετε μωρό δεν σημαίνει ότι πρέπει να «θάψετε» τη θηλυκή σας πλευρά. Ακόμη και στην περίοδο αυτή, είναι σημαντικό να μπορείτε να διατηρήσετε την εμφάνισή σας όμορφη και θελκτική. Το καλοκαίρι, το δέρμα και τα μαλλιά χρειάζονται έξτρα φροντίδα, γι’ αυτό ακολουθήστε τις παρακάτω διαδικασίες περιποίησης που προσφέρουν αποτέλεσμα και προστασία.

Απολέπιση

Είναι η απαραίτητη διαδικασία για να απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα και να λάμψει η επιδερμίδα σας. Επιπλέον, επιτρέπει τη βαθιά ενυδάτωση, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και παρατείνει το μαύρισμα. Η πιο σωστή στιγμή για απολέπιση είναι το πρωί, γιατί τα νεκρά κύτταρα πολλαπλασιάζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σε στεγνό δέρμα κάντε απαλό μασάζ με κυκλικές κινήσεις κι επιμείνετε στα πόδια, τα μπράτσα και σε σημεία όπως αγκώνες, φτέρνες και γόνατα, ώστε να γίνει λεία η επιφάνειά τους. Προτιμήστε τα οργανικά απολεπιστικά προϊόντα, όμως αν το δέρμα σας είναι ευαίσθητο, αποφύγετε τα σκραμπ που περιέχουν αλάτι, διότι μπορεί να σπάσει τα μικρότερα αιμοφόρα αγγεία.

Φτιάξτε εύκολα το δικό σας απολεπιστικό: αναμείξτε 3 μέρη ελαιόλαδου ή αμυγδαλέλαιου με 1 μέρος καφέ ζάχαρης.

Αποτρίχωση

Aν και οι μέθοδοι αποτρίχωσης είναι αρκετές, την περίοδο της εγκυμοσύνης καλό είναι να είστε λίγο πιο προσεκτικές. Για παράδειγμα, αρκετοί γυναικολόγοι αλλά και κλινικές αποτρίχωσης δεν συνιστούν τη μέθοδο αποτρίχωσης με λέιζερ. Επίσης αν έχετε ευρυαγγείες ή φλεβίτιδα, φαινόμενο συχνό στην εγκυμοσύνη, αποφύγετε τη μέθοδο του ζεστού κεριού γιατί θα επιδεινώσει την κατάσταση.

Ποιους τρόπους αποτρίχωσης να προτιμήσετε:

* Τη μέθοδο με την κλωστή. Ιδανική για το πρόσωπο κι έχει μεγάλης διάρκειας αποτέλεσμα.

* Το ξυραφάκι. Εύκολο και γρήγορο.

* Αποτριχωτικές ταινίες και χαλάουα. Ενδείκνυνται για τα πόδια και το μπικίνι και το αποτέλεσμά τους διαρκεί ώς και τρεις εβδομάδες.

Ενυδάτωση τώρα

Προκειμένου να αποφύγετε την αφυδάτωση και τις ραγάδες, η ενυδάτωση δεν είναι ποτέ αρκετή. Πόσω μάλλον κατά την καλοκαιρινή περίοδο, που ο ήλιος, το αλάτι και ο αέρας εντείνουν την αφυδάτωση, με αποτέλεσμα το δέρμα να χάνει πιο γρήγορα την πολύτιμη υγρασία που το κρατά ελαστικό και σφριγηλό.

Τι να κάνετε

«Χτίστε» την ενυδάτωση της επιδερμίδας, ξεκινώντας από το ντους. Επιλέξτε ένα καθαριστικό προϊόν με ουδέτερο pH και ενυδατικά συμπλέγματα ή εκχυλίσματα φυτικών συστατικών, που προετοιμάζουν τη θρέψη και την προστασία της επιδερμίδας.

Επιλέξτε συνθέσεις με διάφορα έλαια αναδόμησης και ανάπλασης καθώς και φυτικά βούτυρα και επαναλάβετε την εφαρμογή τους 2-3 φορές την ημέρα. Η συχνότητα της επάλειψης εξαρτάται από τις ανάγκες της επιδερμίδας σας.

Μανικιούρ – πεντικιούρ

Τα περιποιημένα άκρα δίνουν πόντους στην εμφάνισή σας, ίσως περισσότερους και από το μακιγιάζ. Βέβαια, περιποιημένα δεν σημαίνει απαραιτήτως βαμμένα. Αλλωστε μία από τις τάσεις της σεζόν είναι τα «γυμνά» νύχια, χωρίς βερνίκι ή μόνο με διαφανές. Αν και τα βερνίκια νυχιών περιέχουν χημικά συστατικά, δεν έχουν ποτέ συσχετιστεί με επιπλοκές στην εγκυμοσύνη. Ωστόσο, οι ειδικοί συνιστούν να αποφύγετε τα βερνίκια κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Το ίδιο ισχύει και για τα ημιμόνιμα βερνίκια και τα τζελ.

Τι να κάνετε

  1. Μία φορά την εβδομάδα, λιμάρετε τα νύχια, δίνοντάς τους το κατάλληλο σχήμα και μήκος.
  2. Περνάτε την επιφάνειά τους με ένα buffer για να τα κάνετε λεία και να απομακρύνετε τυχόν λεκέδες.
  3. Σπρώχνετε τα πετσάκια προς τα μέσα με ένα ξύλινο στικ.
  4. Κάθε βράδυ, απλώνετε ένα ειδικό λαδάκι για να τα ενυδατώνετε.
  5. Απλώνετε άφθονη κρέμα ύστερα από κάθε πλύσιμο των χεριών.

Για απαλά πέλματα, χρησιμοποιείτε τη ράσπα μετά το ντους για να λειαίνετε πιο εύκολα τα τραχιά σημεία και απαραιτήτως απλώνετε μια πλούσια κρέμα θρέψης καθημερινά πριν κοιμηθείτε.

Αν πάλι βρίσκεστε σε προχωρημένη εγκυμοσύνη και η διαδικασία με τη ράσπα είναι δύσκολη, τότε απευθυνθείτε σε μια ειδικό, αρκεί, φυσικά, τα εργαλεία που χρησιμοποιεί να είναι πάντα επαρκώς καθαρισμένα και αποστειρωμένα.

Αντηλιακή προστασία

Την περίοδο της εγκυμοσύνης, η επιδερμίδα είναι πιο επιρρεπής σε δυσχρωμίες και πανάδες λόγω των ορμονικών διαταραχών που υφίσταται. Πιθανόν να έχετε ακούσει τη φράση «μάσκα εγκυμοσύνης». Πρόκειται για πανάδες που προκαλούνται κάποιες φορές στο πρόσωπο της εγκύου. Οφείλονται στις ορμονικές αλλαγές που προκαλούν διαταραχές της μελανίνης, αλλά ενεργοποιούνται κυρίως από την ηλιακή ακτινοβολία. Για να τις αποφύγετε, επιβάλλεται να «θωρακίσετε» το δέρμα σας με ένα υψηλής προστασίας αντηλιακό.

Επιπλέον, καλό είναι να αποφεύγετε τον ήλιο, ιδιαίτερα το «επικίνδυνο» διάστημα μεταξύ 12.00 και 16.00. Τέλος, αν επιθυμείτε κάλυψη των ατελειών, τόσο στην πόλη όσο και στην παραλία, επιλέξτε αντηλιακές πούδρες και κρέμες με χρώμα.

Τip. Μην ξεχνάτε τα σημεία όπως τα αφτιά και τα πέλματα. Οχι μόνο καίγονται αλλά και αφυδατώνονται από τον ήλιο.

Γυαλιά ηλίου, τα απαραίτητα

Η γκριμάτσα που κάνετε όταν ο ήλιος χτυπάει το πρόσωπο είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που δημιουργούν ρυτίδες και το «πόδι της χήνας» στην περιοχή των ματιών. Μην ξεχνάτε επίσης ότι τα γυαλιά ηλίου προστατεύουν από τη φωτογήρανση αφού εμποδίζουν την ακτινοβολία να επηρεάσει την περιοχή. Επιλέξτε ζευγάρια με απορροφητικούς φακούς που εξουδετερώνουν τις υπεριώδεις ακτίνες.

Αντηλιακό Vs βιταμίνης D

Εδώ ένας μύθος καταρρίπτεται. Η βιταμίνη που ενεργοποιείται με τον ήλιο και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών δεν… απειλείται από το αντηλιακό, όπως πολλοί ισχυρίζονταν. Νέες επιστημονικές έρευνες τεκμηριώνουν το αντίθετο. Μη διστάζετε λοιπόν να απλώνετε γενναίες ποσότητες αντηλιακού, δεν μπλοκάρετε την παραγωγή της.

Μαλλιά

Οι καλοκαιρινές συνθήκες, ο ήλιος, το αλάτι, το χλώριο, ο αέρας, αφυδατώνουν την τρίχα και προκαλούν φριζάρισμα. Για να διατηρούνται όμορφα και υγιή τα μαλλιά σας, δώστε έμφαση στην ενυδάτωση. Μετά το λούσιμο χρησιμοποιείτε μια μάσκα που δρα σε τρία λεπτά. Επίσης, αν μπορείτε, ξεβγάζετε τα μαλλιά μετά τη βουτιά στην πισίνα ή τη θάλασσα για να φύγει το χλώριο ή το αλάτι αντιστοίχως.

Τέλος, πείτε «ναι» στο καπέλο. Δεν προσφέρει πόντους μόνο στο στυλ, αλλά προστατεύει αποτελεσματικά την υγεία και το χρώμα των μαλλιών.
Στο κομμωτήριο. Ζητήστε να κάνετε μια ειδική θεραπεία ενυδάτωσης ή αναδόμησης που θα λειάνει την τρίχα και θα την προστατεύσει από την ψαλίδα.

Μύρισε καλοκαίρι

Ολοκληρώστε την αψεγάδιαστη εμφάνισή σας με ένα ανάλαφρο, δροσερό άρωμα. Αποφύγετε τα αρώματα με οινόπνευμα, το οποίο σε συνδυασμό με τον ήλιο ενίοτε προκαλεί δυσχρωμίες. Προτιμήστε τα αρωματικά νερά που θα σας φρεσκάρουν χωρίς να είναι έντονα.