1 στις 5 γυναίκες βιώνει ισχυρότατους πόνους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σαν να τις χτυπά κεραυνός (lightning crotch). 

Πρόκειται για ένα δυσάρεστο φαινόμενο που εμφανίζεται κυρίως κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, καθώς το μωρό παίρνει τη σωστή θέση για τον τοκετό (με το κεφάλι προς τα κάτω, στραμμένο προς τα πίσω). Καθώς συμβαίνει αυτό, τα πυελικά οστά της γυναίκας απομακρύνονται και χωρίζονται. Το κεφάλι του μωρού μπορεί, επίσης, να πιέζει τον τράχηλό σας και τα μέρη του σώματός του μπορεί να χτυπήσουν μια ευαίσθητη νευρική κατάληξη κοντά στο ηβικό οστό.

Όλη αυτή η εσωτερική ταραχή μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στη λεκάνη, στο ορθό, στον κόλπο και στον γλουτό – κάποιες φορές και σε ολόκληρο το πόδι.

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται

Αν και οι πόνοι εμφανίζονται τυχαία, συχνά οι έγκυες τους βιώνουν μετά από παρατεταμένη ακινησία στην ίδια θέση – όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι υποφερτά ή μπορεί να είναι τόσο ανυπόφορα που κάποιες γυναίκες κυριολεκτικά «διπλώνουν στα δύο» από τους πόνους.

Οι γυναίκες παρομοιάζουν την αίσθηση ως ηλεκτροπληξία που κόβει την ανάσα, πυροβολισμό που αντανακλά στα πόδια, βελόνες στην περιοχής της πυέλου, του ορθού ή του κόλπου, ή κάψιμο που εμφανίζεται ξαφνικά όταν η έγκυος κινείται ή μετατοπίζεται.

Πώς να μετριάσετε τους πόνους

Επειδή ο πυελικός πόνος διαρκεί λιγότερο από ένα λεπτό, είναι δύσκολο να σταματήσετε τα τραντάγματα.

Η ένταση των συμπτωμάτων μπορεί, ωστόσο, να μετριαστεί με:

  • Πυελικά μπλοκ – ενέσιμο φάρμακο για τον πόνο
  • Χειροπρακτική σε περιοχές της λεκάνης

Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορείτε να βρείτε ανακούφιση από τους πόνους δοκιμάζοντας, επίσης, να:

  • Αλλάζετε θέσεις τακτικά και εκτελείστε καθημερινές διατάσεις
  • Κάνετε τακτικά ασκήσεις Kegel
  • Φορέσετε ζώνη στήριξης της κοιλιάς
  • Κάνετε προγεννητικό μασάζ ή ζεστό μπάνιο
  • Τοποθετήσετε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια όταν κοιμάστε

Πότε να απευθυνθείτε σε γιατρό

Ο πυελικός πόνος είναι φυσιολογικός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επειδή, όμως, μπορεί να έχει πολλές αιτίες δεν βλάπτει να παρουσιάσετε τα συμπτώματα στο γιατρό σας – ειδικά εάν οι συσπάσεις είναι συχνές και η έντασή τους αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.

Από την άλλη, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επισκεφθείτε τον γιατρό σας εάν ο πόνος συνοδεύεται από άλλα ανησυχητικά συμπτώματα, όπως: αιμορραγία, ζάλη, πυρετό, σοβαρούς πονοκεφάλους, θολή όραση ή διαρροή υγρού. Όλ’ αυτά θα μπορούσαν να υποδηλώνουν λοίμωξη ή επιπλοκή.

Παρόλο που ο πυελικός πόνος συμβαίνει αργά στο τρίτο τρίμηνο, δεν είναι σημάδι επικείμενου τοκετού. Ωστόσο, μερικές γυναίκες μπορεί να συγχέουν τον έντονο πυελικό πόνο με τις συσπάσεις – ειδικά αν είναι η πρώτη εγκυμοσύνη. Καλέστε το γιατρό σας εάν ο πόνος μοιάζει με έντονες εμμηνορροϊκές κράμπες, έρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, αυξάνεται σε διάρκεια ή ένταση ή συνοδεύεται από πόνο στην πλάτη ή αιμορραγία. Αυτά τα σημάδια θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι είστε πραγματικά έτοιμη να γεννήσετε.