Η εμφάνιση του μωρού μας δεν έχει καμία σημασία – έτσι κι αλλιώς, εμείς το βλέπουμε πανέμορφο. Πριν, όμως, έρθει στον κόσμο, η περιέργειά μας παίρνει τον πρώτο λόγο: Θα πάρει το ύψος του μπαμπά; Πώς θα μοιάζει η μυτίτσα του; Θα μου μοιάζει; Φυσικά, όταν το κοιτάξουμε για πρώτη φορά στα μάτια όλα αυτά θα πάψουν να έχουν την παραμικρή σημασία. Μέχρι τότε, όμως, υπάρχει κάποιος τρόπος να μαντέψουμε το χρώμα των μαλλιών και των ματιών του; Ή – έστω – το ύψος του;

 

 

Μαλλιά

Το χρώμα των μαλλιών καθορίζεται από πολλά ζευγάρια γονιδίων, τα οποία κρίνουν και το χρώμα του δέρματός του, καθώς ρυθμίζουν τα μελανοκύτταρα. Το χρώμα των μαλλιών του μωρού σας θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των μελανοκυττάρων του, το χρώμα που παράγουν και την πόσοτητα αυτού του χρώματος.

Η ευμελανίνη, μια ουσία του μελανοκυττάρου, παράγει μαύρες ή καφέ αποχρώσεις ενώ η φαιομελανίνη κίτρινες ή κόκκινες. Έτσι, αν ένα μωρό έχει πολλά μελανοκύτταρα τα οποία παράγουν πολλή ευμελανίνη, τα μαλλιά του θα είναι πολύ σκούρα. Οι μεγάλες ποσότητες φαιομελανίνης οδηγούν σε κόκκινα μαλλιά.

Τα κόκκινα μαλλιά είναι ένα από τα ελάχιστα χαρακτηριστικά που ελέγχονται από ένα και μόνο γονίδιο. Αρκεί ένα μωρό να έχει δυο αντίγραφα αυτού του γονιδίου για να αποκτήσει ένα… πορτοκαλί κεφαλάκι! Τα ίδια μωράκια έχουν ανοιχτό δέρμα και φακίδες, καθώς το συγκεκριμένο γονίδιο κάνει τα μελανοκύτταρα του δέρματος να ομαδοποιούνται. Αν το μικρό σας έχει φακίδες αλλά άλλο χρώμα μαλλιών, είναι πιθανό να κληρονόμησε μόνο ένα τέτοιο γονίδιο.

Να θυμάστε πως ό,τι χρώμα και να έχουν τα μαλλάκια του μικρού σας, δεν είναι δεδομένο ότι θα διατηρηθεί μέχρι την ενηλικίωσή του. Εκτός από τις αλλαγές που υφίσταται στα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού, το χρώμα – αλλά και το σχήμα – των μαλλιών τείνει να αλλάζει κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Αιτία για αυτό είναι, φυσικά, οι ορμόνες, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να ενεργοποιούν γονίδια που σχετίζονται με τα μαλλιά.

Μάτια

Έχετε αναρωτηθεί γιατί, ενώ τα περισσότερα μωρά γεννιούνται με γκρι ή γαλάζια μάτια, αργότερα καταλήγουν συνήθως σε πιο καστανές αποχρώσεις; Τα κύτταρα της ίριδας που ευθύνονται για το χρώμα ενεργοποιούνται μετά την έκθεση σε φως. Έτσι, τους έξι πρώτους μήνες τίποτα δεν είναι βέβαιο!

Για άλλη μια φορά, την ευθύνη φέρουν τα μελανοκύτταρα. Αν η μελανίνη που παράγουν είναι περιορισμένη, τα ματάκια του θα είναι γαλάζια. Αν είναι λίγο περισσότερη, θα είναι πράσινα ή μελιά. Και αν είναι σε αφθονία, το μικρό σας θα έχει καστανά ματάκια.

Η ποσότητα χρώματος που παράγουν τα μελανοκύτταρα εξαρρτάται από τουλάχιστον δύο γονίδια, τα οποία έχουν δύο μορφές (αλληλόμορφα). Το ένα έχει καφέ και μπλε εκδοχές και το άλλο μπλε και πράσινες. Το τελικό χρώμα προκύπτει από τον συνδυασμό των αλληλόμορφων γονιδίων των γονιών.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Σε γενικές γραμμές, αν και οι δύο έχετε σκούρα μάτια το ίδιο θα συμβαίνει και με το μωράκι σας. Όμως, αν και οι δύο οικογένειες έχουν γονίδια για γαλάζια μάτια, δεν αποκλείεται το μικρό σας να κάνει την έκπληξη! Φυσικά, ισχύει και το αντίστροφο: Δυο γονείς με μπλε μάτια, μπορούν να αποκτήσουν ένα μωράκι με καστανά.

Ύψος

Το μέγεθος του μωρού τη στιγμή της γέννησής του δεν λέει και πολλά για το πόσο ψηλό ή «δεμένο» θα γίνει μεγαλώνοντας. Περισσότερα από 100 γονίδια παίζουν ρόλο στο ύψος, τα οποία εκφράζονται αργότερα στη ζωή των παιδιών. Αντιθέτως, όταν είναι νεογέννητα, το μέγεθός τους επηρεάζεται περισσότερο από παράγοντες όπως η διατροφή της μητέρας.

Αν και δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος να προβλέψετε το ύψος του μικρού σας, η παρακάτω πράξη ενδέχεται να σας δώσει μια γενική εικόνα. Απλώς να θυμάστε ότι μπορεί να απέχει ακόμη και 10 εκατοστά από το τελικό… σκορ του!

Προσθέστε το ύψος της μαμάς και του μπαμπά σε εκατοστά. Έπειτα, προσθέστε 13 εκατοστά για τα αγόρια και αφαιρέστε 13 για τα κορίτσια. Τέλος, διαιρέστε δια του δύο. Τώρα το μόνο που σας μένει είναι να κάνετε… 18 χρόνια υπομονή για να δείτε αν πέσατε μέσα!

 

Φυσικά, όπως και να μοιάζει εντέλει το μικρούλι σας είναι βέβαιο πως για εσάς θα είναι το πιο όμορφο παιδάκι στον κόσμο. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η εμφάνιση δεν είναι παρά ένα περιτύλιγμα – ακόμη και αν κάποιες φορές είναι πολύ εντυπωσιακό.