Μετά τον τοκετό μπορεί να αρχίσετε να ανησυχείτε που η περίοδός σας έχει γίνει… απρόβλεπτη, όμως δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλεστε. Ανακαλύψαμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις πρώτες περιόδους μετά τον τοκετό για να σας βοηθήσουμε να ηρεμήσετε.

Πότε θα επιστρέψει η περίοδός μου;

Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική, οπότε είναι δύσκολο να προσδιορίσετε πότε μπορείτε να περιμένετε να αρχίσει ξανά η περίοδός σας μετά τον τοκετό. Συνήθως, θα επιστρέψει περίπου έξι έως οκτώ εβδομάδες μετά τη γέννηση του μικρού σας, αλλά το αν θηλάζετε το μωρό σας μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά σε αυτό.

Είναι φυσιολογικό να έχω ακανόνιστες περιόδους μετά τον τοκετό;

Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός έχουν δραστικό αντίκτυπο στις ορμόνες στο σώμα μας καθώς σας προετοιμάζουν για την τεκνοποίηση, τον τοκετό και τον θηλασμό. Τα επίπεδα των ορμονών δεν επιστρέφουν στα φυσιολογικά τους επίπεδα αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού σας, πράγμα που σημαίνει ότι οι ορμόνες που συνήθως ρυθμίζουν τις περιόδους σας είναι λιγότερο σημαντικές κατά τη διάρκεια αυτής της πολυάσχολης περιόδου για το σώμα σας. Είναι απολύτως φυσιολογικό για τις γυναίκες να εμφανίζουν ακανόνιστες περιόδους μετά τον τοκετό και είναι δυνατές οι αλλαγές στη συχνότητα και τα συμπτώματα της περιόδου σας μετά την εγκυμοσύνη.

Είναι ακανόνιστες οι περίοδοι κατά τη διάρκεια του θηλασμού;

Οι μανούλες που θηλάζουν ξεκινούν την ωορρηξία μετά τη γέννηση πολύ αργότερα. Η προλακτίνη, η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την έκκριση γάλακτος καταστέλλει τη διαδικασία της ωορρηξίας, πράγμα που σημαίνει ότι ενώ μια μητέρα θηλάζει, η προλακτίνη θα παραμείνει στο σώμα της, επηρεάζοντας τη διαδικασία της ωορρηξίας. Μόλις ολοκληρωθεί ένας επιτυχημένος κύκλος ωορρηξίας, θα ξεκινήσετε ξανά την έμμηνο ρύση.

Μπορεί η περίοδός μου να επηρεάσει το μητρικό γάλα μου;

Μόλις επιστρέψει η περίοδός σας, μπορεί να παρατηρήσετε μερικές διαφορές λόγω των ορμονικών αλλαγών που προκαλούν την περίοδο σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μείωση του πόσο συχνά το μωρό σας θέλει να θηλάσει και ακόμη και την παροχή γάλακτος. Παρόλο που δεν θα το μάθετε ποτέ, το μωρό σας θα μπορούσε να διαπιστώσει ότι η γεύση του είναι διαφορετική από πριν. Ωστόσο, είναι απίθανο αυτές οι αλλαγές να επηρεάσουν το ταξίδι σας στο θηλασμό.

Τι γίνεται εάν ταΐζω το μωρό με μπιμπερό;

Εάν ταΐζετε το μωρό σας με μπιμπερό ή συνδυάζετε τον θηλασμό με το μπιμπερό, η πρώτη σας περίοδος θα μπορούσε να ξεκινήσει μόλις 5 έως 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Τι πρέπει να περιμένω από την πρώτη περίοδο μετά τον τοκετό;

Και πάλι, κάθε νέα μαμά είναι διαφορετική, οπότε δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που πρέπει να προσέξετε. Θα μπορούσατε να βιώσετε:

  • Ακανόνιστες περιόδους
  • Κράμπες
  • Βαρύτερες περιόδους σε σχέση με πριν
  • Μικρούς θρόμβους αίματος

 

*Εάν έχετε θρόμβους αίματος στην περίοδό σας που διαρκούν μια εβδομάδα ή έχετε πολύ μεγαλύτερη απώλεια αίματος από ό, τι είχατε πριν, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας