Το να γνωρίζουμε ότι έχουμε ένα βιολογικό ρολόι για τη μητρότητα μπορεί να είναι τρομακτικό. Και είναι αλήθεια ότι ο αριθμός των ωαρίων που έχουν οι γυναίκες μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε – και η εγκυμοσύνη άνω των 35 συνοδεύεται από πρόσθετους κινδύνους επιπλοκών, όπως υπέρταση ή διαβήτη για εσάς, ή χρωμοσωμικές ανωμαλίες όπως το σύνδρομο Down για το μωρό σας.

Έτσι, είναι πάντα καλή ιδέα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με τα σχέδια που έχετε για τη δημιουργία οικογένειας, για να βεβαιωθείτε ότι κάνετε τη σωστή επιλογή για τη ζωή και την υγεία σας.

Αλλά τα καλά νέα είναι ότι όλο και περισσότερες έρευνες αποκαλύπτουν μερικά εκπληκτικά πλεονεκτήματα που έχει η μητρότητα σε μεγαλύτερη ηλικία – τόσο για τη μαμά όσο και για το παιδί.

Δείτε έξι από τα μεγαλύτερα οφέλη:

  1. Μπορεί να ενισχύσει τη δύναμη του εγκεφάλου σας

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the American Geriatrics Society εξέτασε 830 μεσήλικες γυναίκες για να διαπιστώσει εάν υπάρχει σχέση μεταξύ της γέννησης σε νεότερη ηλικία και της εγκεφαλικής δύναμης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που απέκτησαν το τελευταίο τους παιδί μετά την ηλικία των 35 ετών είχαν οξύτερη γνώση και λεκτική μνήμη. Διαπίστωσαν επίσης ότι οι γυναίκες που απέκτησαν το πρώτο τους παιδί μετά την ηλικία των 24 ετών ήταν καλύτερες στην επίλυση προβλημάτων από τις συνομήλικές τους που είχαν παιδιά πριν από την ηλικία των 24 ετών.

  1. Το παιδί σας μπορεί να έχει μειωμένο κίνδυνο τραυματισμού

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal το 2012, διαπίστωσε ότι στην ηλικία των τριών ετών ο κίνδυνος ακούσιου τραυματισμού ενός παιδιού μειώθηκε από 36,6% για τις μαμάδες 20 ετών, σε 28,6% για τις μαμάδες 40 ετών. Μια άλλη πιο πρόσφατη μελέτη, η οποία ανέλυσε τους κινδύνους ακούσιων τραυματισμών και εισαγωγών στο νοσοκομείο στους 18 και 66 μήνες ανάλογα με την ηλικία της μητέρας, κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα.

  1. Ίσως να είστε συναισθηματικά πιο προετοιμασμένες

Σε μια μελέτη του Μαρτίου 2017 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό European Journal of Development, Ολλανδοί ερευνητές εξέτασαν την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη δύο ομάδων παιδιών ηλικίας 7, 11 και 15 ετών. Η μία ομάδα γεννήθηκε από μαμάδες άνω των 31ός ετών και η άλλη γεννήθηκε από μαμάδες μικρότερες των 31ός ετών. Η ανάλυση της ψυχοκοινωνικής τους ανάπτυξης εξέπληξε τους ειδικούς, που διαπίστωσαν ότι οι μεγαλύτερες μαμάδες ήταν λιγότερο πιθανό να επιπλήξουν ή να πειθαρχήσουν σωματικά τα παιδιά τους. Συνολικά, τα παιδιά των μεγαλύτερων μαμάδων είχαν καλύτερη συμπεριφορά, ήταν καλά κοινωνικοποιημένα και συναισθηματικά υγιή κατά την εφηβική τους ηλικία.

  1. Το παιδί σας είναι πιθανό να έχει καλύτερη εκπαίδευση

Τα παιδιά των μεγαλύτερων γονέων επωφελούνται από την εκπαιδευτική, τεχνολογική και κοινωνική πρόοδο που έχει σημειωθεί κατά τα χρόνια της καθυστερημένης τεκνοποίησης. Μια σουηδική μελέτη σημείωσε ότι όταν λαμβάνονται υπόψη αυτές οι πρόοδοι, τα παιδιά των μεγαλύτερων γονέων τείνουν να είναι πιο υγιή και πιο μορφωμένα.

  1. Μπορεί να είστε οικονομικά πιο σταθερές

Αμέτρητες έρευνες υποστηρίζουν ότι το επίπεδο της υγείας μας συχνά συνδέεται με το οικονομικό μας status. Εάν έχετε το πλεονέκτημα να ολοκληρώσετε το πτυχίο σας και να αφιερώσετε το χρόνο σας στην ανάπτυξη της επαγγελματικής σας καριέρας, είναι λογικό να έχετε περισσότερες πιθανότητες να κερδίσετε υψηλότερο μισθό από μια μητέρα που είχε παιδί πριν από την έναρξη της καριέρας της. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά των μεγαλύτερων μητέρων παραμένουν στο εκπαιδευτικό σύστημα περισσότερο, τα πάνε καλύτερα σε τυποποιημένα τεστ και είναι πιο πιθανό να πάνε στο κολέγιο απ’ ό, τι οι συνομήλικοί τους που γεννήθηκαν από μικρές μαμάδες. Η οικονομική άνεση των γονέων συνδέεται πιθανά με ένα καλύτερο επίπεδο υγείας των παιδιών, εφ’ όρου ζωής.

  1. Μπορεί να ζήσετε ακόμη περισσότερο

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η γέννηση μωρών σε μεγαλύτερη ηλικία είτε σημαίνει ότι δεν θα έχετε την ενέργεια να συμβαδίσετε με τα μικρά παιδιά, είτε – χειρότερα – ότι δεν θα είστε εκεί σε σημαντικά γεγονότα της ζωής τους, όπως το να παντρευτούν ή να αποκτήσουν τα δικά τους παιδιά. Αλλά η έρευνα διαπιστώνει ότι αυτό δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύτηκε στην έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Menopause διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που απέκτησαν παιδιά μετά την ηλικία των 33 ετών είχαν διπλάσιες πιθανότητες να ζήσουν μέχρι τα 95 τους χρόνια, σε σύγκριση με τις γυναίκες που είχαν το τελευταίο τους παιδί πριν από την ηλικία των 30 ετών.