Μία από τις πιο συναρπαστικές στιγμές της εγκυμοσύνης είναι όταν η κοιλίτσα σας ξεκινά να «φαίνεται». Έχετε τελικά κάποιες οπτικές αποδείξεις που θα βλέπετε καθημερινά για το μικρό που μεγαλώνει μέσα σας.

Ωστόσο, πολλές έγκυες γυναίκες εκπλήσσονται όταν διαπιστώνουν ότι η κοιλίτσα τους φουσκώνει και εμφανίζεται λίγο νωρίτερα στην δεύτερη εγκυμοσύνη τους και μάλιστα, μερικές φορές αρκετές εβδομάδες νωρίτερα από πριν.

Εάν αυτό συμβαίνει σε εσάς, δεν είστε μόνη. Το να φανεί νωρίτερα ειδικά κατά την δεύτερη εγκυμοσύνη είναι κάτι συνηθισμένο και φυσιολογικό.

Γιατί φαίνεται νωρίτερα η κοιλίτσα σας

Η Δρ Kelly Culwell, μαιευτήρας γυναικολόγος επισημαίνει ότι η διαφορά πιθανότατα έχει να κάνει με την ενδυνάμωση των κοιλιακών μυών, οι οποίοι τείνουν να αποδυναμώνονται μετά από μια πρώτη εγκυμοσύνη.

«Μόλις οι κοιλιακοί μύες τεντωθούν λόγω εγκυμοσύνης, είναι λίγο πιο χαλαροί, κάτι που μπορεί να κάνει την κοιλίτσα σας να φανεί πιο γρήγορα ή πιο νωρίς την δεύτερη φορά» εξηγεί.

Αυτό το φαινόμενο μπορεί επίσης να προκληθεί από:

  • Πολλαπλές κυήσεις.
  • Η δεύτερη εγκυμοσύνη ακολούθησε σε σύντομο χρονικό διάστημα από την πρώτη.
  • Στα επίπεδα προγεστερόνης σας, τα οποία μπορεί να «χαλαρώσουν τους μυς και μπορεί επίσης να έχουν κάποια επίδραση στους σκελετικούς μύες που μπορεί να συμβάλουν στην χαλάρωση του κοιλιακού τοιχώματος».
  • Στο γεγονός ότι η «ορμονική σας επίδραση» μπορεί να είναι πιο έντονη μετά την πρώτη σας εγκυμοσύνη