Η εγκυμοσύνη είναι μια συναρπαστική εμπειρία που αλλάζει τη ζωή με πραγματικά πολλούς τρόπους. Ανυπομονείτε να φέρετε το νεογέννητο σπίτι, να δείτε το πρώτο του χαμόγελο, να ακούσετε το πρώτο του γέλιο, να το δείτε να περπατά για πρώτη φορά μέχρι να πάει στο νηπιαγωγείο. Αυτό το ταξίδι μπορεί να είναι συναρπαστικό και ορισμένες φορές αγχωτικό με τις περισσότερες μαμάδες να μην είναι σίγουρες για το πώς να πλοηγηθούν στο νέο τους ρόλο. Ένα πράγμα που γνωρίζουν σίγουρα οι μαμάδες είναι ότι πολλές αλλαγές έρχονται με την εγκυμοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης βάρους.

Μερικές ακόμα αλλαγές που θα υπάρξουν μετά την εγκυμοσύνη, περιλαμβάνουν:

Αλλαγές στην διάθεση

Δεν είναι έκπληξη που δεν νιώθετε σαν τον παλιό σας εαυτό.

Η ζωή σας έχει αλλάξει σημαντικά και το ίδιο και οι ορμόνες σας, τουλάχιστον για λίγο. Τα επίπεδα της προγεστερόνης και των οιστρογόνων σας πέφτουν δραστικά αμέσως μετά τον τοκετό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο άγχος, εναλλαγές διάθεσης, ευερεθιστότητα ή θλίψη, που υποχωρούν εντός επτά ημερών περίπου μετά τη γέννηση.

Επιπλέον μπορεί να οδηγήσει και σε επιλόχεια κατάθλιψη με πανομοιότυπα συμπτώματα, που είναι πιο σοβαρά, διαρκούν περισσότερο και παρεμποδίζουν την καθημερινότητά σας.

Αλλαγές στον εγκέφαλο

Η δομή του εγκεφάλου σας θα αλλάξει και όχι απαραίτητα όπως θα περιμένατε. Υπάρχει μια αύξηση στην ποσότητα της φαιάς ουσίας, η οποία είναι πρόσθετα εγκεφαλικά κύτταρα και νεύρα. Οι εγκεφαλικές περιοχές που θα επηρεαστούν βοηθούν στην ενεργοποίηση του μητρικού ενστίκτου.

Αλλαγές σε οστά και αρθρώσεις

Δεν αλλάζει μόνο η ψυχική σας κατάσταση αλλά οι ορμονικές αλλαγές επηρεάζουν επίσης τις αρθρώσεις και τα οστά σας.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα σας παράγει μια ορμόνη που ονομάζεται χαλαρίνη, κάνοντας όλες τις αρθρώσεις σας πιο χαλαρές. Μπορεί να χρειαστούν έως και 5 μήνες για να επιστρέψουν οι αρθρώσεις στην αρχική τους σταθερότητα.

Αλλαγές στην στάση σας

Οι περισσότερες νέες μαμάδες μπορεί να παρατηρήσουν ότι έχουν καταπονήσει την μέση και την πλάτη τους. Ολόκληρη η εμπειρία της εγκυμοσύνης, του θηλασμού και της μεταφοράς ενός νεογέννητου στην αγκαλιά σας θα δώσει μεγάλη έμφαση στο μπροστινό μέρος του σώματός σας.

Έτσι, άλλες περιοχές όπως οι ώμοι και η πλάτη μπορεί να κυρτώσουν, οδηγώντας σε κακή στάση σώματος και πόνους στην πλάτη. Η διασφάλιση της σωστής υποστήριξης της πλάτης κατά τη διάρκεια του θηλασμού μπορεί να το καταπολεμήσει.