Η εγκυμοσύνη φέρνει μαζί της πολλά νέα συναισθήματα, εμπειρίες, αλλαγές και αρκετά περίεργες και μερικές φορές άβολες… παρενέργειες. Μία από αυτές τις απροσδόκητες παρενέργειες μπορεί να είναι οδοντικά προβλήματα όπως ο παλμικός πονόδοντος.

Από τι προκαλείται ο πονόδοντος στην εγκυμοσύνη;

Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει στη μήτρα, τα επίπεδα των ορμονών σας αυξάνονται, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει πόνο στα δόντια και άλλα σχετικά οδοντικά προβλήματα. Μερικοί ακόμα λόγοι, περιλαμβάνουν:

Υψηλές ανάγκες σε ασβέστιο

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι εγκυμονούσες που δεν αυξάνουν την πρόσληψη ασβεστίου μπορεί επίσης να εμφανίσουν πονόδοντο επειδή το μωρό απορροφά το ασβέστιο από τη μαμά. Η απαίτηση σε ασβέστιο αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να διευκολύνει τις ανάγκες σε ασβέστιο ενός αναπτυσσόμενου εμβρύου.

Συσσώρευση πλάκας

Η φυσική απόκριση του σώματός σας στην αποτροπή μετατοπίσεων της πλάκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κυρίως λόγω ορμονικών αλλαγών. Η πλάκα μπορεί να συνεχίσει να συσσωρεύεται εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία και τελικά να σχηματιστεί πέτρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο τερηδόνας στα δόντια.

Πρωινή ναυτία

Κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, ο έμετος είναι συχνά μια κοινή εμπειρία για τις περισσότερες γυναίκες. Επομένως, είναι σημαντικό να βουρτσίζετε χρησιμοποιώντας οδοντόκρεμα που εξουδετερώνει τα οξέα για να απαλλαγείτε με ασφάλεια από τα οξέα του στομάχου που μπορούν να προκαλέσουν διάβρωση των δοντιών.

Διαφορετικά, το σμάλτο σας θα αρχίσει να εξασθενεί, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες πονόδοντου.

Ασθένειες των ούλων

Λόγω ορμονικών αλλαγών, οι περισσότερες έγκυες γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες στην ανάπτυξη ουλίτιδας, αφήνοντας τα ούλα τους ευαίσθητα, επώδυνα και ευάλωτα σε πιο σοβαρά προβλήματα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αλλαγές στην διατροφή

Οι μέλλουσες μανούλες μπορεί να καταναλώνουν περισσότερα ζαχαρούχα ροφήματα και γαλακτοκομικά προϊόντα, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να αντιμετωπίσουν οδοντικά προβλήματα.

Ευαισθησία

Η εγκυμοσύνη μπορεί μερικές φορές να κάνει τα ούλα και τα δόντια σας ευαίσθητα, πράγμα που θα αλλάξει και τον τρόπο που βουρτσίζετε τα δόντια σας. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να αντιμετωπίσετε οδοντικά προβλήματα, τα οποία οδηγούν σε πόνο στα δόντια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πώς θα ανακουφιστείτε

Τις περισσότερες φορές, οι έγκυες γυναίκες αναρωτιούνται εάν πρέπει να κάνουν οδοντιατρικές εργασίες ή όχι. Τα πρησμένα ούλα και ο στοματικός πόνος απαιτούν άμεση θεραπεία σε οποιοδήποτε στάδιο, ακόμη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Όχι μόνο η οδοντιατρική εργασία είναι ασφαλής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά συνιστάται επίσης. Γενικά, τα αυξανόμενα επίπεδα ορμονών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οδηγούν σε αιμορραγία των ούλων ή πρήξιμο, οδηγώντας σε αυξημένο ερεθισμό στα ούλα.