Οι καούρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα ταλαιπωρήσουν τις περισσότερες μέλλουσες μαμάδες κάποια στιγμή.

Αυτό συμβαίνει καθώς η προγεστερόνη – μία ορμόνη που αυξάνεται στην εγκυμοσύνη – χαλαρώνει τους μύες του σώματος, μαζί και την βαλβίδα του στομάχου που αποτρέπει τα οξέα να φτάσουν στον οισοφάγο. Επιπλέον, η αναπτυσσόμενη μήτρα σπρώχνει το στομάχι, ωθώντας τα οξέα του στομάχου προς τον οισοφάγο.

Δείτε 8 φυσικούς τρόπους για να ανακουφιστείτε από τις καούρες στην εγκυμοσύνη:

*Φάτε μικρότερες μερίδες

Αν υποφέρετε από πρωινή ναυτία, δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για εσάς να φάτε μικρότερες μερίδες. Αν όμως η όρεξή σας είναι κανονική, φροντίστε να μην τρώτε σε σημείο  σκασμού. Όπως ακριβώς συμβαίνει όταν δεν είστε έγκυος, ένα υπερβολικά γεμάτο στομάχι μπορεί να συμβάλει στην καούρα.

*Μασήστε το φαγητό σας αργά

Το να καταβροχθίζετε το φαγητό σας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καούρα και δυσπεψία. Προσπαθήστε να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τα γεύματά σας, κάτι που θα σας βοηθήσει επίσης να αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής.

*Πιείτε πολύ νερό μέσα στην ημέρα

Αντί να πιείτε ένα μεγάλο ποτήρι γάλα με το δείπνο σας, ίσως είναι καλύτερα να πιείτε νερό. Προσπαθήστε να λάβετε το μεγαλύτερο μέρος της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης υγρών, καταναλώνοντάς τα μεταξύ, και όχι κατά τη διάρκεια, των γευμάτων.

*Μην ξαπλώνετε μετά το φαγητό

Μετά από ένα γεύμα κάντε μια χαλαρή βόλτα, κάντε λίγες δουλειές στο σπίτι, καθίστε και διαβάστε ένα βιβλίο – απλώς μην ξαπλώσετε και μην κάνετε τίποτα που απαιτεί σκύψιμο.

Και οι δύο αυτές δραστηριότητες μπορούν να ανεβάσουν τα οξέα του στομάχου στον οισοφάγο σας.

*Μην τρώτε πριν πέσετε για ύπνο

Το να φάτε ένα πλούσιο γεύμα και μετά να πάτε για ύπνο είναι «συνταγή» για καούρα. Αποφύγετε επίσης να τρώτε για τουλάχιστον 3 ώρες πριν πάτε για ύπνο. Ακόμα, θα πρέπει να προσπαθήσετε να αποφύγετε τα υγρά λίγες ώρες πριν τον ύπνο.

*Κοιμηθείτε με το κεφάλι και τον θώρακα σε ανυψωμένη θέση

Πολλοί άνθρωποι με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ορκίζονται στα μαξιλάρια σε σχήμα σφήνας – και όχι τυχαία. «Γέρνοντας» απαλά το πάνω μέρος του σώματός σας προς τα πάνω τα μαξιλάρια αυτά κρατούν τα οξέα του στομάχου εκεί που ανήκουν.

*Προτιμήστε τα χαλαρά outfit

Τα στενά ρούχα ασκούν περισσότερη πίεση στην ήδη γεμάτη κοιλιά σας και θα μπορούσε ενδεχομένως να επιδεινώσει την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Προτιμήστε τα ρούχα εγκυμοσύνης με φαρδιά εφαρμογή, ειδικά αν προσπαθείτε να εξαλείψετε την καούρα.

*Δοκιμάστε ένα αφέψημα με ginger

Ορισμένες γυναίκες βρίσκουν ότι το ginger – ή πιπερόριζα – μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση μιας αναστατωμένης κοιλιάς. Αυτό το μπαχαρικό μπορεί επίσης να καταπολεμήσει τη ναυτία και τον έμετο, που συχνά συμβαδίζουν με την καούρα. Αν και δεν υπάρχουν πολλά επιστημονικά στοιχεία για το τζίντζερ ως θεραπεία για τα δεινά της εγκυμοσύνης, είναι ασφαλές να το καταναλώνετε όταν είστε έγκυος.

Ποιες τροφές προκαλούν καούρα

Αν έχετε καούρα ο γιατρός θα σας συστήσει να αποφεύγεται ορισμένα τρόφιμα. Τροφές που μπορεί να σας προκαλέσουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι η καφεΐνη, η σοκολάτα και τα εσπεριδοειδή. Τα λίπη και οι σάλτσες μπορούν επίσης να σας προκαλέσουν δυσφορία.

Αλλά, ορισμένες έγκυες μπορούν να φάνε πικάντικα φαγητά, ακόμη κι ένα πιάτο με μακαρόνια με κιμά, χωρίς παρενέργειες.

Γι’ αυτό και πολλοί γιατροί συμβουλεύουν τις έγκυες ασθενείς τους να εντοπίσουν ποια ή ποιες τροφές τις ενοχλούν και να τις αποφεύγουν, αντί να αποκλείσουν εξορισμού όλες τις παραπάνω τροφές.