Όσο η εγκυμοσύνη σας προχωράει και η κοιλιά σας φουσκώνει, μπορεί να ξεκινήσετε να μιλάτε στο έμβρυο, να του τραγουδάτε και να ζητάτε από τον σύντροφό σας να του μιλήσει επίσης. Ωστόσο, τι μπορεί να ακούσει το έμβρυο μέσα στη μήτρα;

Πώς αναπτύσσεται η ακοή του εμβρύου…

στην 6η εβδομάδα

Στις πρώτες 6 περίπου εβδομάδες κύησης, τα κύτταρα μέσα στην αναπτυσσόμενο κεφάλι του εμβρύου έχουν ήδη αρχίσει να «τακτοποιούνται» σε μοναδικούς ιστούς που τελικά θα είναι ο εγκέφαλος, το πρόσωπο, τα αυτιά, τα μάτια και η μύτη του μωρού. Παρόλο που δεν μπορείτε να δείτε τα αυτιά κατά τη διάρκεια ενός υπερήχου, η περίπλοκη διάταξη των σωλήνων που απαρτίζουν τα εσωτερικά αυτιά αρχίζει να αναπτύσσεται σε αυτή τη φάση.

στην 9η εβδομάδα

Στις 9 εβδομάδες, θα υπάρχουν μικρές οδοντώσεις στο πλάι του λαιμού του μωρού που αντιπροσωπεύουν τα μελλοντικά του αυτιά. Μην ανησυχείτε: παρόλο που δεν βρίσκονται στο σωστό μέρος, θα μετακινηθούν σταδιακά στη σωστή θέση. Τα αυτιά του μωρού σας συνεχίζουν να αναπτύσσονται καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου. Για παράδειγμα, το εσωτερικό αυτί συνδέεται με νευρώνες στον εγκέφαλο που είναι υπεύθυνοι για την επεξεργασία ήχων. Παράλληλα, αρχίζουν επίσης να σχηματίζονται τα μικροσκοπικά οστά στο μεσαίο αυτί, που αισθάνονται τη δόνηση των ηχητικών κυμάτων.

στην 16η εβδομάδα

Στις 16 περίπου εβδομάδες εγκυμοσύνης, είναι πολύ πιθανό ότι οι δομές στα αυτιά έχουν σχηματιστεί αρκετά ώστε το μωρό σας να μπορεί να αρχίσει να εντοπίζει κάποιους ήχους. Στην πραγματικότητα, ο χτύπος της καρδιάς σας, το γουργουρητό στο στομάχι σας και η αναπνοή σας είναι οι πρώτοι ήχοι που θα ακούσει το μωρό σας. Καθώς η ακοή του συνεχίζει να αναπτύσσεται, το μωρό σας θα αρχίσει να ακούει όλο και περισσότερο τον κόσμο έξω από τη μήτρα.

στην 24η εβδομάδα

Μέχρι τις 24 εβδομάδες, τα αυτιά έχουν αναπτυχθεί πλήρως και σχετική έρευνα έχει δείξει ότι πολλά μωρά θα κινηθούν ως απόκριση σε φωνές και άλλους θορύβους. Σε αυτή τη φάση ανάπτυξης, υπάρχει αμνιακό υγρό που περιβάλλει το μωρό και έτσι οι ήχοι που φτάνουν στα αυτάκια του είναι σιγασμένοι επειδή δεν υπάρχει αέρας για να μεταφέρει τον ήχο. Οι ηχογραφήσεις που λήφθηκαν στη μήτρα αποκάλυψαν ότι οι θόρυβοι έξω από τη μήτρα απενεργοποιούνται κατά περίπου 50%.

Να θυμάστε ότι…

Ακόμη κι αν το να μιλάτε στο μωρό σας σάς φαίνεται σαν μια ανόητη ή μονόπλευρη συνομιλία, η ομιλία στο έμβρυο ενώ βρίσκεται ακόμα στη μήτρα σας βοηθά να χτίσετε έναν δυνατό δεσμό. Επιπλέον, το δέσιμο της μαμάς με το έμβρυο ενισχύει την ανάπτυξή του. Άλλωστε, είναι πολύ εύκολο να το κάνετε και ο μπαμπάς μπορεί να συμμετέχει επίσης.