Ανακαλύψετε ότι είστε στην δεύτερη εγκυμοσύνη σας και ανυπομονείτε για το δεύτερο μωράκι σας. Αποτελεί μια συναρπαστική εμπειρία και μπορεί να αναρωτιέστε πόσο διαφορετική θα είναι αυτή η εγκυμοσύνη από την πρώτη φορά. Ίσως νομίζετε ότι τα έχετε καταλάβει όλα γιατί είναι η δεύτερη φορά. Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη φορά μπορεί να μην αισθάνεστε ακριβώς το ίδιο.

Τι αλλάζει στην δεύτερη εγκυμοσύνη;

Δεν έχετε την ίδια ένταση ως νέα μαμά και υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μια δεύτερη εγκυμοσύνη διαφέρει φυσιολογικά από την πρώτη.

Επίσης, ανάλογα με το πόσο χρονών είναι το πρωτότοκό σας, μπορεί να χρειάζεται 24ωρη προσοχή και μπορεί να ανησυχείτε για το πώς η εγκυμοσύνη και ένα μικρό μωρό θα ενταχθούν σε μια ήδη πολυάσχολη ρουτίνα.

Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν

Η δεύτερη εγκυμοσύνη μπορεί να είναι διαφορετική από την πρώτη. Μερικές από τις διαφορές, περιλαμβάνουν:

Η κοιλίτσα σας θα φαίνεται νωρίτερα

Η κοιλίτσα σας γίνεται μεγαλύτερη και νωρίτερα αντιληπτή από τους γύρω σας, πιθανώς επειδή οι μύες του στομάχου έχουν ήδη τεντωθεί στο παρελθόν. Και επειδή οι μύες της μήτρας δεν είναι τόσο σταθεροί όσο πριν, μπορείτε να μεταφέρετε το μωρό σας λίγο πιο χαμηλά αυτή τη φορά.

Το μωρό μπορεί να κλωτσήσει νωρίτερα

Μπορεί να νιώσετε το μωρό να κινείται ή να κλωτσά νωρίτερα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι ξέρετε την αίσθηση. Έτσι, αυτή τη φορά, θα παρατηρήσετε μια κίνηση που μπορεί να έχετε απορρίψει κατά την πρώτη εγκυμοσύνη.

Ορισμένα συμπτώματα μπορεί να φαίνονται λιγότερο έντονα

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα κοινά συμπτώματα όπως η ευαισθησία στο στήθος και η μειωμένη όρεξη για φαγητό φαίνονται λιγότερο έντονα αυτή τη φορά. Και μπορεί να αισθάνεστε λίγο λιγότερο ανήσυχοι και πιο χαλαροί επειδή έχετε ήδη εμπειρία.

Ωστόσο, μπορεί να εμφανίσετε πρωινή ναυτία στην δεύτερη εγκυμοσύνη, ακόμα κι αν δεν την είχατε με την πρώτη σας. Και αν παρουσιάσατε πρωινή ναυτία κατά την πρώτη εγκυμοσύνη, είναι πιο πιθανό να την ξαναζήσετε με τη δεύτερη εγκυμοσύνη σας.

Είναι πιθανό να αισθάνεστε πιο εξαντλημένη

Κοιτάζοντας πίσω, η πρώτη σας εγκυμοσύνη μπορεί να μην ήταν τόσο κουραστική, σε σύγκριση με την εξάντληση της προσοχής και της φροντίδας του πρωτότοκου σας ενώ είστε έγκυος. Τώρα, είστε ήδη απασχολημένη με την φροντίδα του πρώτου παιδιού, προσπαθώντας να ανταποκριθείτε στις ανάγκες του ενώ φροντίζετε και για την εγκυμοσύνη σας.

Πιο πιθανή η ενόχληση στην μέση

Ο πόνος στην μέση τείνει να είναι πιο συχνός σε κάθε επόμενη εγκυμοσύνη, ειδικά αν είχατε πόνο την πρώτη φορά. Εάν οι κοιλιακοί μύες σας δεν επανήλθαν σε φόρμα μετά τον πρώτο τοκετό, ο κίνδυνος εμφάνισης πόνου στην μέση είναι υψηλότερος.

Επιπλέον, με ένα μωρό ή ένα μικρό παιδί, τρέχετε περισσότερο, σηκώνετε και σκύβετε, βάζοντας την μέση σας σε κίνδυνο.