Πιθανότατα είστε σχετικά προετοιμασμένη για τις σωματικές αλλαγές που έρχονται μαζί με την εγκυμοσύνη, αλλά ξέρατε ότι η φωνή σας μπορεί επίσης να αλλάξει; Σχετική μελέτη εξέτασε πιο προσεκτικά πώς η εγκυμοσύνη αλλάζει τον τόνο της φωνής μιας γυναίκας και αυτή η αλλαγή μπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο από όσο νομίζετε.

Ο τόνος της φωνής μιας γυναίκας είναι γνωστό ότι αλλάζει με βάση τις ορμόνες: Αυξάνεται κοντά στην ωορρηξία και μειώνεται σημαντικά μετά την εμμηνόπαυση. Αλλά υπήρχε έλλειψη στοιχείων σχετικά με το εάν η εγκυμοσύνη επηρεάζει ή όχι τη φωνή, καθώς η έρευνα είχε περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό σε μεμονωμένες εκθέσεις. Έτσι, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Sussex συγκέντρωσαν ηχογραφήσεις δέκα ετών από 20 μητέρες πριν, κατά και μετά την πρώτη τους εγκυμοσύνη και 20 ηχογραφήσεις από μια ομάδα ελέγχου περίπου στην ίδια ηλικία.

Χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα ακουστικής ανάλυσης, οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν τις ακριβείς αλλαγές στον τόνο και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πράγματι ο τόνος της φωνής των γυναικών συνήθως μειωνόταν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό μπορεί να μην έχει τόσο μεγάλη σημασία για εσάς, αλλά έχει σημασία για κάποια σαν την… Αντέλ.

Αυτή είναι η πρώτη επιστημονική απόδειξη ότι η εγκυμοσύνη επηρεάζει τις φωνές των γυναικών, αν και πολλές γυναίκες ισχυρίζονται ότι το έχουν βιώσει προσωπικά. Η Αντέλ, αφού γέννησε τον γιο της το 2012, ανέφερε ότι η φωνή της επηρεάστηκε και ότι επανήλθε μετά από καιρό στον συνηθισμένο της τόνο.

Κανονικά, ωστόσο, η φωνή σας δεν πρέπει να χρειαστεί χρόνια για να επανέλθει στο φυσιολογικό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η φωνή των μαμάδων επανήλθε στα πριν από την εγκυμοσύνη επίπεδα περίπου μετά από έναν χρόνο.

Γιατί αλλάζει η φωνή στην εγκυμοσύνη;

Αν και τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα δεν μπορούν να εξηγήσουν τους μηχανισμούς που οδηγούν αυτές τις αλλαγές στη φωνή μετά τον τοκετό, μια πιθανή αιτία είναι οι αλλαγές στα επίπεδα ορμονών, ιδιαίτερα της τεστοστερόνης, των οιστρογόνων και της προγεστερόνης.

Οι αναλογίες σε αυτά τα επίπεδα ορμονών κυμαίνονται κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου και έχουν συνδεθεί άμεσα με τις μετεμμηνοπαυσιακές πτώσεις του τόνου της φωνής. Αυτές οι ίδιες ορμόνες αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πέφτουν απότομα μετά τον τοκετό (συμβάλλοντας στην επιλόχεια κατάθλιψη σε ορισμένες γυναίκες). Όταν πρόκειται για τον τόνο της φωνής, οι ορμόνες του φύλου μπορούν να έχουν άμεση επίδραση στις φωνητικές χορδές.

Με λίγα λόγια, οι ορμόνες πιθανότατα ευθύνονται και για αυτήν την αλλαγή στην εγκυμοσύνη!