Πολλές γυναίκες εκπλήσσονται όταν ανακαλύπτουν ότι η κοιλίτσα τους φουσκώνει λίγο νωρίτερα στη δεύτερη εγκυμοσύνη τους — μερικές φορές αρκετές εβδομάδες νωρίτερα από πριν! Εάν αυτό συμβαίνει σε εσάς, λοιπόν, δεν είστε η μόνη. Το να φουσκώσει η κοιλιά σας νωρίτερα κατά τη διάρκεια της δεύτερης εγκυμοσύνης είναι συνηθισμένο και φυσιολογικό.

Πότε αρχίζει να φουσκώνει η κοιλιά στη δεύτερη εγκυμοσύνη;

Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν πόσο νωρίς μια γυναίκα φαίνεται ότι είναι έγκυος.

Γενικά, η μήτρα επεκτείνεται περίπου στις 14 εβδομάδες κύησης, έτσι στις περισσότερες γυναίκες αρχίζει να φουσκώνει η κοιλιά μετά το πρώτο τρίμηνο. Συνήθως, οι έγκυες τείνουν να εμφανίζουν φουσκωμένη κοιλιά μεταξύ των 14-24 εβδομάδων στη δεύτερη και στις επόμενες εγκυμοσύνες. Και πάλι, όμως, η φουσκωμένη κοιλίτσα νωρίτερα ή αργότερα είναι επίσης πολύ συνηθισμένη. Για παράδειγμα, ίσως αρχίσει να φουσκώνει η κοιλιά σας κοντά στις 12 εβδομάδες εάν έχετε μικρότερο βάρος και πιο κοντά στις 16 εβδομάδες εάν έχετε μεγαλύτερο βάρος.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Μια προηγούμενη εγκυμοσύνη μπορεί να τεντώσει τους μυς του στομάχου σας, και μερικές φορές, αυτοί οι μύες δεν επιστρέφουν στο αρχικό τους μέγεθος. Λόγω αυτής της αλλαγής, μια φουσκωμένη κοιλίτσα μπορεί να εμφανιστεί νωρίτερα.

Γιατί σε κάποιες γυναίκες η εγκυμοσύνη είναι εμφανής νωρίτερα;

Είτε πρόκειται για την πρώτη σας εγκυμοσύνη είτε για τη δεύτερη εγκυμοσύνη σας, ίσως νιώθετε ότι φαίνεται πολύ νωρίτερα, συγκριτικά με άλλες γυναίκες που γνωρίζετε. Ίσως παίρνετε βάρος περίπου στις 6 έως 8 εβδομάδες – κάτι που στο μυαλό σας είναι αρκετά νωρίς.

Ωστόσο, μια εξήγηση για μια πρώιμα φουσκωμένη κοιλίτσα θα μπορούσε να είναι κατακράτηση υγρών. Η αύξηση των ορμονών μπορεί να αναγκάσει το σώμα σας να συγκρατήσει υγρά. Έτσι, αυτό που πιστεύετε ότι οφείλεται στο μωρό μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ένα φουσκωμένο στομάχι. Το να πίνετε άφθονο νερό, να τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες και να έχετε μικρότερα γεύματα μπορεί να περιορίσει το φούσκωμα.

Επίσης, το σχήμα της μήτρας σας επηρεάζει το πόσο σύντομα αρχίζει να γίνεται εμφανής η εγκυμοσύνη σας. Για παράδειγμα, αν η μήτρα σας γέρνει προς τα εμπρός, μπορεί να εμφανιστεί πολύ νωρίτερα η φουσκωμένη κοιλίτσα.

Η διάσταση κοιλιακών είναι μια άλλη πιθανή εξήγηση. Αυτό συμβαίνει όταν οι μεσο-κοιλιακοί μύες διαχωρίζονται και δημιουργούν μια διόγκωση. Αυτή η διόγκωση μπορεί να δώσει την εμφάνιση μιας πρόωρης κοιλίτσας.

Λάβετε υπόψη ότι το σωματικό βάρος καθορίζει επίσης το πότε φουσκώνει η κοιλιά σας. Κάποια με μικρότερη μέση πιθανότατα θα έχει νωρίτερα φουσκωμένη κοιλίτσα.

*Σε κάθε περίπτωση, για όποια απορία έχετε, μπορείτε να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας.