Η εγκυμοσύνη τεντώνει σχεδόν κάθε μέρος του σώματός σας στο μέγιστο – συμπεριλαμβανομένου, για ορισμένες μέλλουσες μαμάδες, του θώρακα. Το αποτέλεσμα: πόνος στα πλευρά που μπορεί να μην υποχωρήσει ακόμα και όταν αλλάζετε θέση.

Τι προκαλεί τον πόνο στα πλευρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ο πόνος στα πλευρά τείνει να εμφανίζεται στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, ειδικά κοντά στο τέλος της εγκυμοσύνης σας, καθώς η κοιλιά σας – και οτιδήποτε άλλο – τεντώνεται για να φιλοξενήσει το αναπτυσσόμενο μωρό σας.

Υπάρχουν μερικές πιθανές αιτίες που προκύπτει αυτός ο πόνος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως:

  • Ορμόνες. Οι ίδιες ορμόνες εγκυμοσύνης που είναι υπεύθυνες για τη χαλάρωση των αρθρώσεων σας – ειδικά αυτή η εύστοχα ονομαζόμενη ορμόνη, η ρελαξίνη- μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν τέντωμα των πλευρών. Αυτά είναι ευπρόσδεκτα νέα για τους πνεύμονές σας (που έχουν ήδη περιορισμένο χώρο) και τη μήτρα (που δεν θα σταματήσει να μεγαλώνει), αλλά όχι για τα πονεμένα πλευρά σας.
  • Αυξημένη πίεση από τη μήτρα. Καθώς η μήτρα σας συνεχίζει να επεκτείνεται – και το στήθος σας μεγαλώνει – τα πλευρά σας μπορεί κυριολεκτικά να βρίσκονται υπό κάποια πίεση.
  • Οι κλωτσιές του μωρού. Το μικρό σας μπορεί να σας ρίχνει μερικές… κλωτσιές που προκαλούν πόνο στο σημείο.

Πώς μπορώ να ανακουφίσω τον πόνο στα πλευρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Δεν χρειάζεται να περιμένετε μέχρι την ημέρα τοκετού για να νιώσετε καλύτερα. Χρησιμοποιήστε αυτές τις συμβουλές για να απαλύνετε τον πόνο.

  • Φορέστε φαρδιά ρούχα. Ένα πολύ στενό πουκάμισο ή φόρεμα μπορεί να προσθέσει περισσότερη πίεση στα πλευρά που ήδη πονάνε. Επιμείνετε σε φορέματα εγκυμοσύνης, φαρδιά πουλόβερ και πολύ μακριά μπλουζάκια.
  • Κάντε ένα μπάνιο. Ένα ζεστό (όχι καυτό) μπάνιο μπορεί να απαλύνει πολλούς από τους πόνους της εγκυμοσύνης.
  • Βρείτε μια διαφορετική θέση. Εάν το μωρό σας σάς πονάει στα πλευρά, προσπαθήστε να αλλάξετε τη θέση του αλλάζοντας τη δική σας.
  • Φορέστε μια ζώνη εγκυμοσύνης. Οι ζώνες στήριξης της κοιλιάς έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν στην ανακατανομή του βάρους γύρω από τη μέση σας που μεγαλώνει.
  • Απευθυνθείτε στον γιατρό σας. Μην παίρνετε ποτέ φάρμακα χωρίς την έγκριση του γιατρού σας.