Οι γυναίκες που γέννησαν πρόωρα το μωρό τους  μετά την εμφάνιση προεκλαμψίας είχαν 17 φορές περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν ακόμη έναν πρόωρο τοκετό εάν εμφάνιζαν και πάλι προεκλαμψία, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Curtin.

Πόσο πιθανός ο πρόωρος τοκετός εξαιτίας της προεκλαμψίας

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Obstetrics and Gynaecology, εξέτασε περισσότερες από 125.000 γυναίκες που βίωσαν δύο διαδοχικές γέννες από το 1998 έως το 2015.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης επεσήμανε ότι τα ευρήματα έδειξαν την ισχυρότερη σχέση μεταξύ πρόωρου τοκετού και εγκυμοσύνης που περιπλέκεται από προεκλαμψία, μια σοβαρή κατάσταση εγκυμοσύνης που συνήθως χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση, πρωτεΐνη στα ούρα και έντονο οίδημα.

Όταν και στις δύο εγκυμοσύνες εμφανίστηκε προεκλαμψία, ο κίνδυνος επακόλουθου πρόωρου τοκετού αυξήθηκε 10 φορές μετά τον αρχικό τοκετό και 17 φορές όταν ο πρώτος τοκετός ήταν πρόωρος, σε σύγκριση με γυναίκες που είχαν εγκυμοσύνη χωρίς επιπλοκές, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

Αυτή η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι υπήρχε τριπλάσιος κίνδυνος οι γυναίκες να εμφανίσουν μια επακόλουθη περίπτωση προεκλαμψίας μετά από πρόωρο τοκετό στην πρώτη εγκυμοσύνη που δεν περιπλέκονταν από προεκλαμψία.

Ποιοι άλλοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο

Οι κύριες επιπλοκές της εγκυμοσύνης που εξετάστηκαν περιελάμβαναν προεκλαμψία, αποκόλληση πλακούντα (η αποκόλληση από το τοίχωμα της μήτρας), μικρή ηλικία κύησης και περιγεννητικό θάνατο (θνησιγένεια ή νεογνικό θάνατο τις πρώτες 28 ημέρες).

Η ύπαρξη οποιασδήποτε από τις τέσσερις επιπλοκές στην πρώτη τους εγκυμοσύνη θέτει τις γυναίκες σε αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού στην επόμενη εγκυμοσύνη τους, ανεξάρτητα από το αν αυτή η πρώτη γέννα τελείωσε σε πλήρη ή πρόωρη εγκυμοσύνη.