Το να αντιμετωπίζεις μια ρινορραγία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι μια τρομακτική εμπειρία. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι κατανοητό ότι θα αντιδρούσατε με ανησυχία σε κάτι όπως μια ξαφνική εμφάνιση αίματος. Άλλωστε, δεν θέλετε να πάει τίποτα στραβά με το σώμα σας αυτή τη στιγμή!

Όμως, όσο ενοχλητικές και αν είναι οι ρινορραγίες, ειδικά την πρώτη φορά, γενικά δεν είναι επιβλαβείς. Είναι μόνο ένα από εκείνα τα ενοχλητικά συμπτώματα που προκύπτουν στην εγκυμοσύνη. Ωστόσο, εάν οι ρινορραγίες σας είναι συχνές και δύσκολο να αποφευχθούν, ή εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με αυτές, δεν πρέπει να διστάσετε να απευθυνθείτε στον γιατρό σας.

Εάν αντιμετωπίζετε έντονη, ανεξέλεγκτη αιμορραγία, δυσκολία στην αναπνοή ή αισθάνεστε ζαλάδα, ζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα.

Πού οφείλονται οι ρινορραγίες στην εγκυμοσύνη

Οι αλλαγές στον όγκο του αίματος και τις ορμόνες είναι αυτές που είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν αυτές τις ρινορραγίες στην εγκυμοσύνη.

Όταν είστε έγκυος, ο όγκος του αίματός σας αυξάνεται έως και 50%. Επιπλέον, η καρδιακή παροχή αυξάνεται σε περίπου 25%. Η πίεση του επιπλέον όγκου αίματος μπορεί να κάνει τα εύθραυστα ρινικά αγγεία να σκάσουν και να αιμορραγούν.

Με άλλα λόγια, όλο αυτό το επιπλέον αίμα που κυκλοφορεί στο σώμα σας μπορεί να κάνει τα αιμοφόρα αγγεία στη μύτη σας να γίνουν πιο ευάλωτα, οδηγώντας στην εξαιρετικά ενοχλητική και δυσάρεστη εμπειρία μιας ρινορραγίας.

Οι μεταβαλλόμενες ορμόνες σας παίζουν επίσης παρόμοιο ρόλο. Οι ορμόνες εγκυμοσύνης κάνουν επίσης τα αιμοφόρα αγγεία στη μύτη σας να γίνονται πιο ευαίσθητα σε αυτές τις ενοχλητικές αιμορραγίες.

Είναι επίσης πιο πιθανό να εμφανίσετε συμφόρηση όταν είστε έγκυος και το φτέρνισμα ή το φύσημα της μύτης σας μπορεί πιο εύκολα να οδηγήσει σε αιμορραγία από τη μύτη (πόσο διασκεδαστικό, σωστά;). Σε σπάνιες περιπτώσεις, η αιμορραγία από τη μύτη μπορεί να σχετίζεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πώς να αντιμετωπίσετε μια ρινορραγία

Εάν αντιμετωπίζετε ρινορραγία, προσπαθήστε να μην πανικοβληθείτε. Υπάρχουν μερικά απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να την ξεπεράσετε.

Αρχικά, αν είστε ξαπλωμένη, καθίστε ή σηκωθείτε. Στη συνέχεια, σκύψτε λίγο προς τα εμπρός και τσιμπήστε την απαλή περιοχή της μύτης σας, ακριβώς πάνω από τα ρουθούνια σας, για τα επόμενα 10-15 λεπτά. Διατηρήστε αυτή την πίεση σταθερή για όλη την ώρα.

Μια άλλη επιλογή είναι να βάλετε μια κρύα συσκευασία, ή ακόμα και μια σακούλα με κατεψυγμένα λαχανικά, στη μύτη σας. Οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία σας και να μειώσουν τη ροή του αίματος. Μετά τη ρινορραγία σας, προσπαθήστε να αποφύγετε να σκύβετε πολύ συχνά προς τα εμπρός ή να φυσάτε τη μύτη σας πολύ έντονα.