Πολλές γυναίκες βιώνουν πόνο και πρήξιμο στα πόδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (γνωστό και ως οίδημα), ειδικά όσο περνούν οι μήνες και φτάνουν προς τον ένατο.

Ο πόνος και το πρήξιμο στα πόδια κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης προκαλούνται συχνά από την επιπλέον συσσώρευση αίματος που συμβαίνει καθώς η αύξηση βάρους και η διεύρυνση της μήτρας ασκεί πίεση στις φλέβες του ποδιού. Αυτό όχι μόνο προκαλεί μείωση της κυκλοφορίας του αίματος, αλλά αυξάνει την κατακράτηση υγρών.

Αυτό το σύμπτωμα εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει πολλές ενοχλήσεις και να δυσκολέψει τη μετακίνηση. Ευτυχώς, υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να απαλύνετε τον πόνο και το πρήξιμο, συμπεριλαμβανομένων των παρακάτω συμβουλών.

Πόδια ψηλά

Εάν αντιμετωπίζετε πρήξιμο, ένα από τα καλύτερα (και πιο εύκολα) πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να σηκώσετε τα πόδια σας. Με αυτόν τον τρόπο, η βαρύτητα θα πιέσει φυσικά τα σωματικά υγρά προς την καρδιά σας αντί για τα πόδια σας, μειώνοντας το πρήξιμο και την ενόχληση.

Μην κάθεστε ή στέκεστε για πολλή ώρα

Είναι σημαντικό να αλλάξετε τη θέση σας ώστε να μην ασκείτε υπερβολική πίεση στο σώμα. Φροντίστε να κάθεστε τακτικά εάν στέκεστε για πολλές ώρες στα πόδια σας, και αντίστροφα, να σηκώνεστε εξίσου συχνά αν πρέπει να κάθεστε. Οι ειδικοί συνιστούν πέντε λεπτά χαλαρής βάδισης για κάθε μία ώρα που περνάτε καθισμένη.

Μην ξεχνάτε την άσκηση

Μπορεί να μην μπορείτε να κάνετε την κανονική σας ρουτίνα προπόνησης στην εγκυμοσύνη, ειδικά όσο πιο κοντά έρχεστε στον ένατο μήνα.

Ωστόσο, η σωματική δραστηριότητα εξακολουθεί να είναι σημαντική όταν περιμένετε, ειδικά εάν εμφανίσετε οίδημα, καθώς βοηθά στη διατήρηση της ροής του αίματος και ωθεί τα σωματικά υγρά προς τα νεφρά για να βοηθήσει στην αποβολή των τοξινών.

Προσέξτε τον ύπνο σας

Η θέση ύπνου σας μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο και το πρήξιμο στα πόδια σας. Οι ειδικοί προτείνουν να ξαπλώνετε στο πλάι, καθώς αυτό μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των νεφρών, γεγονός που συμβάλλει στην άμβλυνση του οιδήματος καθώς από εκεί αποβάλλονται τα απόβλητα του σώματος.