Έρευνες έχουν δείξει πως σημασία έχει η ένταση της μουσικής. Οι μητέρες πρέπει να στοχεύουν σε αυτήν μιας κανονικής συζήτησης, καθώς οι ήχοι μπορούν να αντηχούν μέσω του αμνιακού υγρού, με αποτέλεσμα η μουσική να ακούγεται πολύ δυνατά στο μωρό.

Τι ισχύει για την μουσική στην εγκυμοσύνη

Είναι γεγονός πως ακούγοντας την αγαπημένη μας μουσική, η διάθεσή μας αλλάζει αμέσως. Παράλληλα είναι γνωστό πως έχει ευεργετικές ιδιότητες και για το μωρό ενώ βρίσκεται ακόμη στη κοιλιά της μητέρας.

Σύμφωνα με τη UNICEF, δεν παίζει ρόλο τόσο το είδος της μουσικής που θα βάλετε να ακούσει το μωρό σας, όσο το να την απολαμβάνετε εσείς οι ίδιες. Η καλή σας διάθεση θα χαλαρώσει αυτόματα και το μωρό σας. Ωστόσο, γνωρίζετε ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να το κάνετε;

1. Κρατήστε την ένταση χαμηλά

Μπορεί η διάρκεια της μουσικής να μην παίζει κάποιον ιδιαίτερο ρόλο, ωστόσο η ένταση είναι καθοριστική για την ακοή του μωρού. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ, πρέπει να κρατάτε την ένταση της μουσικής κάτω από τα 65 ντεσιμπέλ, καθώς έτσι αποφεύγετε το ρίσκο να προκληθεί ζημιά στην ακοή του.

Η σωστή ένταση είναι αυτή μιας κανονικής συζήτησης. Να θυμάστε πως τα μωρά είναι σε θέση να ακούσουν από τις 18 εβδομάδες κύησης, ενώ στις 24 εβδομάδες που σχηματίζονται τα αυτιά τους δέχονται όλους τους ήχους έξω από την κοιλιά της μητέρας.

2. Ο σωστός τρόπος

Πολλές μητέρες επιλέγουν να αγοράζουν ειδικές συσκευές που συνδέονται με την κοιλιά, όπως ειδικά ακουστικά που μπορούν και προσαρμόζονται πάνω σε αυτήν, ωστόσο δεν είναι αναγκαίο να παίζετε μουσική στο μωρό σας με αυτόν τον τρόπο. Στην πραγματικότητα, αυτοί οι μέθοδοι αποφέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς έχει αποδειχθεί πως η μουσική μεταδίδεται σε πολύ υψηλή ένταση.

Εάν η μητέρα τραγουδά ενώ ακούει μουσική, αυτό και μόνο είναι αρκετό, καθώς ο ήχος αντηχεί μέσω του σώματος. Έτσι, το μωρό εξοικειώνεται όχι μόνο με τη μελωδία αλλά και με τη φωνή της μητέρας.

Σύμφωνα με μελέτη, για το μωρό, το άκουσμα μουσικής ενώ βρίσκεται ακόμη στη μήτρα έχει ευεργετικές ιδιότητες και μετά τη γέννησή του, καθώς αποτελεί κάτι οικείο. Για αυτό είναι σημαντικό, η μελωδία να είναι όσο πιο απλή γίνεται, ώστε το μωρό να μπορεί να την ανακαλέσει όταν έρθει στον κόσμο.

Φροντίστε λοιπόν, λίγο πριν τον ύπνο τους ή όταν είναι αναστατωμένα να τους παίζετε την μουσική που άκουγαν όταν βρίσκονταν στην κοιλιά σας. Το αποτέλεσμα πιθανώς να σας εκπλήξει!