Οι πονοκέφαλοι μετά τον τοκετό είναι πολύ συχνοί στις γυναίκες. Ωστόσο, αυτοί οι πονοκέφαλοι δεν είναι κάτι που περιμένουν πολλές νέες μητέρες. Όταν οι γυναίκες είναι έγκυες, γνωρίζουν ότι ως αποτέλεσμα της αλλαγής των ορμονών και της αυξημένης ροής του αίματος, οι πονοκέφαλοι είναι ένα κοινό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με το Stanford Children’s Hospital, κατά το πρώτο και τρίτο τρίμηνο.

Ως εκ τούτου, δεν εκπλήσσονται όταν αυτοί εμφανίζονται. Ωστόσο, τι συμβαίνει με τους πονοκεφάλους που έπονται του τοκετού;

Που οφείλονται οι συχνοί πονοκέφαλοι μετά τον τοκετό

Μερικοί από τους παράγοντες που μπορεί να «κρύβονται» πίσω από τους πονοκεφάλους, περιλαμβάνουν:

Αλλαγές στις ορμόνες

Μετά τη γέννηση των μωρών, οι ορμόνες αρχίζουν να επιστρέφουν στα προ της εγκυμοσύνης επίπεδα. Ως αποτέλεσμα της αλλαγής, μπορεί να προκύψουν πονοκέφαλοι μετά τον τοκετό. Μάλιστα, εάν οι γυναίκες ήταν επιρρεπείς σε πονοκεφάλους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν θα ήταν περίεργο να υποφέρουν από αυτούς και μετά τον τοκετό.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι πονοκέφαλοι της εγκυμοσύνης πιθανότατα προκλήθηκαν από ορμονικές αλλαγές. Και δεδομένης της μείωσης της προγεστερόνης και των οιστρογόνων μετά τον τοκετό, θα ήταν λογικό οι ορμονικές αλλαγές να είναι και πάλι ο ένοχος.

Έλλειψη ύπνου

Το νεογέννητο φέρνει πολλές αλλαγές και μία από τις βασικότερες είναι η στέρηση ύπνου, ειδικά κατά τους πρώτους μήνες. Αυτή η αλλαγή στον τρόπο ζωής από τον σταθερό ύπνο τη νύχτα στον ύπνο με προβλήματα στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να είναι υπεύθυνη για τους πονοκεφάλους μετά τον τοκετό.

Σύμφωνα με το National Heart, Lung, and Blood Institute, ο ύπνος είναι σημαντικό μέρος της συνολικής υγείας. Επιδιορθώνει τα συστήματα του σώματος, είναι υπεύθυνο για τη διάθεση και βοηθά επίσης στις γνωστικές και κινητικές λειτουργίες.

Δεδομένου του πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος, είναι κατανοητό ότι το σώμα θα είχε μια φυσική αντίδραση στην έλλειψη του.

Παραλείπετε γεύματα

Η φροντίδα ενός νεογέννητου, ειδικά ως νέα μαμά, θα «πάρει» κάθε ρανίδα της ενέργειάς σας, τουλάχιστον τον πρώτο καιρό. Ως εκ τούτου, η εστίασή τους είναι στα μωρά τους εναντίον του εαυτού τους. Και εξαιτίας αυτού, είναι εύκολο να παραλείψετε γεύματα που τελικά οδηγούν σε πονοκεφάλους μετά τον τοκετό.

Επίσης, σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν θηλάζετε χωρίς να τρώτε καλά, μπορεί το σάκχαρο στο αίμα να μειωθεί εύκολα. Όταν συμβαίνει αυτό, το σώμα ανταποκρίνεται σωματικά επειδή δεν λαμβάνει αρκετές θερμίδες για να λειτουργήσει σωστά.

Και ως αποτέλεσμα, ένα από αυτά τα συμπτώματα είναι ο έντονος πονοκέφαλος.