Πολλά ζευγάρια λένε πως τους ήταν πολύ εύκολο να συλλάβουν τη δεύτερη φορά, συγκριτικά με την πρώτη. Μύθος ή αλήθεια; Οι ειδικοί μας απαντούν.

Πολλές μανούλες θα θυμούνται πως χρειάστηκε περίπου ένας χρόνος ή και παραπάνω για να συλλάβουν το πρώτο τους παιδί με τον σύντροφό τους, τη στιγμή που η δεύτερη εγκυμοσύνη εμφανίστηκε χωρίς καν να το καταλάβουν. Θα σκεφτείτε πως πιθανότατα έπαιξε ρόλο η ψυχολογία σας και η έλλειψη του άγχους και της αγωνίας που είχατε για την πρώτη εγκυμοσύνη. Υπάρχουν ωστόσο, ορισμένοι εμπεριστατωμένοι λόγοι που αφορούν αποκλειστικά το γυναικείο σώμα.

Έχει ξανασυμβεί με επιτυχία

Προκειμένου μια γυναίκα να συλλάβει ένα παιδί, το σώμα της θα πρέπει να ενώσει ορισμένα κομμάτια του, όπως ένα παζλ. Οι ειδικοί τονίζουν πως για το σώμα μας είναι πάντοτε ευκολότερο να επαναλαμβάνει ορισμένες δραστηριότητες. Έτσι, από τη στιγμή που έχετε βιώσει μια εγκυμοσύνη, είναι πολύ πιο εύκολο να ξανασυμβεί καθώς το σώμα σας, γνωρίζει ήδη τι πρέπει να κάνει. Ωστόσο, δεν είναι πάντοτε αυτό το ζήτημα, καθώς ενδέχεται το σώμα σας να έχει αλλάξει από την πρώτη κύησή. Δεδομένου, πως δεν έχει υποστεί δραματικές αλλαγές, το να συλλάβετε δεύτερη φορά αποτελεί σίγουρα πιο εύκολη υπόθεση.

Η πρώτη εγκυμοσύνη ίσως να επαναρυθμίσει την γονιμότητά σας

Έρευνες έχουν δείξει πως η γέννηση ενός παιδιού μπορεί να κάνει αυτόματα και ένα «reset», μια επαναφορά της γονιμότητας του ζευγαριού. Συγκεκριμένα, μελέτες δείχνουν μια σύνδεση μεταξύ της βελτιωμένης γονιμότητας και της δεύτερης κύησης, γεγονός που επιβεβαιώνουν πολλά ζευγάρια καθώς νιώθουν περισσότερο γόνιμοι από αυτά που δεν έχουν συλλάβει ακόμη το πρώτο τους παιδί. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που προκαλείται το «reset». Αρχικά η εγκυμοσύνη αυξάνει τη ροή του αίματος προς την μήτρα, ενέργεια που βοηθά τη γονιμότητα. Επίσης, η εγκυμοσύνη αλλά και οι αλλαγές που επέρχονται στο σώμα της γυναίκας μετά από αυτήν, μπορεί να προκαλέσουν διακυμάνσεις στα επίπεδα των ορμονών καθώς και αλλαγές στην ανατομία του αναπαραγωγικού συστήματος, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να συλλάβει για δεύτερη φορά. Αν και αυτό δεν ισχύει για όλους, οι ειδικοί λένε ότι 1 στις 3 γυναίκες βιώνουν αυτή την «επαναφορά γονιμότητας» που τους βοηθά να συλλάβουν το δεύτερο παιδί τους χωρίς παρεμβάσεις.

Ίσως έχετε μια καλύτερη επαφή με το σώμα σας

Δυστυχώς πολλές γυναίκες δεν έχουν ισχυρή σύνδεση με το σώμα τους, δεν έχουν μάθει να το ακούνε, πόσο μάλλον να γνωρίζουν τις γόνιμες μέρες του κύκλου τους. Η διαδικασία της σύλληψης απαιτεί από το γυναικείο σώμα να βάλει ορισμένες λειτουργίες του στη σειρά, τη σωστή στιγμή. Αφότου, μια γυναίκα φέρει στον κόσμο το πρώτο της παιδί, γνωρίζει πλέον καλύτερα το σώμα της και πώς λειτουργεί και σίγουρα αποκτά και μια καλύτερη κατανόηση σχετικά με τη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη.